Arnhem en omstreken

Veel woningen zonder rookmelder ondanks plicht per 1 juli: 'Mensen voelen geen urgentie'

ARNHEM - Lang niet alle huizen in Gelderland zullen voor 1 juli voorzien zijn van verplichte rookmelders. Wooncorporaties zijn momenteel druk bezig met het installeren van rookmelders in hun woningen, maar een heleboel huurders reageren niet op het verzoek om een installatieafspraak te plannen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland onder Gelderse wooncorporaties.
Per 1 juli is minstens één rookmelder per verdieping in ieder huis verplicht. In huurhuizen is de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders.
Wooncorporatie Vivare bezit bijna 24.000 woningen in Arnhem en omstreken. "Op dit moment worden de laatste wijken bezocht om rookmelders te plaatsen. De verwachting is dat er dan nog ongeveer 1.500 tot 2.000 adressen overblijven waar we nog geen rookmelder hebben kunnen plaatsen", zegt Anouk Siemons, woordvoerder van Vivare.

'Niet urgent'

Een deel van de huurders heeft namelijk nog geen afspraak gepland voor het installeren van rookmelders. "Dat kan eraan liggen dat ze de brief niet ontvangen of gelezen hebben, of dat mensen het nog niet als urgent ervaren", licht Femke Steenbergen toe, projectleider namens Vivare.
Dat een deel van de huurders geen urgentie voelt om rookmelders te laten plaatsen, merkt ook de wooncorporatie UWOON uit Harderwijk. "Bij 6% van de adressen staat nog geen afspraak gepland. Deze adressen zijn wel geïnformeerd over de verplichting van een rookmelder en wij blijven ze benaderen voor het inplannen van een afspraak."
En ook in Apeldoorn is nog niet iedereen voorzien van een rookalarm. "Sommige huurders krijgen we niet te pakken. We gaan langs de deur, proberen telefonisch of via WhatsApp contact te krijgen, maar dan komt het contact ook niet altijd niet tot stand", laat de woningcorporatie De Goede Woning weten.

'Klanten krijgen bericht'

Gemeenten gaan vooralsnog niet handhaven op rookmelders in huis. Ook vanuit de verzekeraars verandert er voorlopig niets. "We hebben geen geluiden gehad dat polisvoorwaarden worden aangepast. Als dat zover is, krijgen klanten er een bericht van", zegt Michel Ypma, expert verzekeringen bij Independer.
Toch is het volgens Ypma verstandig om rookmelders in huis te installeren. "Er kan in de polis een clausule staan dat er geen schade wordt uitgekeerd als er niet aan de wetgeving wordt voldaan."
Als jij slaapt, slaapt je neus ook.
Carolien Angevaren, Brandweer Nederland
Ook de brandweer roept iedereen op om rookmelders in huis op te hangen. "Als jij slaapt, slaapt je neus ook. Een rookmelder maakt je wél wakker en daarom is ‘ie zo belangrijk", zegt Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland. "Je houdt meer kostbare tijd over om jezelf in veiligheid te brengen. De meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Met het eenvoudig ophangen van rookmelders kun je veel ellende voorkomen."

Zie ook: