Rivierengebied

Baron (64) overleden na val op landgoed Mariënwaerdt

Baron Frans van Verschuer werd 64 jaar.
Baron Frans van Verschuer werd 64 jaar. © Omroep Gelderland
BEESD - Baron Frans van Verschuer is maandag op 64-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt Heerlijkheid Mariënwaerdt, het landgoed in Beesd waar hij eigenaar en beheerder van was.
Van Verschuer viel zondagmiddag van een ladder tijdens werkzaamheden bij zijn woning op het landgoed. Rond 14.30 uur werden een ambulance en traumahelikopter opgeroepen naar het voormalige klooster in Beesd. De baron werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij maandagavond overleed.

Enorm landgoed

Frans van Verschuer was samen met zijn vrouw Nathalie eigenaar en beheerder van Heerlijkheid Mariënwaerdt, zoals het Betuwse landgoed officieel heet. Het is gebouwd op een voormalige abdij en is sinds 1734 in handen van (nakomelingen van) de familie Van Bylandt.
Met zo’n 1000 hectare is het landgoed bijna net zo groot als Schiphol. Er zijn liefst drie landhuizen, zeventien boerderijen en 37 rijksmonumenten. Dagelijks werken er zo’n tweehonderd personeelsleden bij Heerlijkheid Marïenwaerdt. Op het landgoed is onder meer een winkel, pannenkoekenhuis en een trouw- en vergaderlocatie.

Fervent wandelaar

Frans van Verschuer zei vorig jaar dat het landgoed te lijden had onder de coronacrisis. Veel personeel zat werkloos thuis. “Het onderhoud van het landgoed moest iets terug. Het ene gaatje wordt met het andere gevuld. Dit is een heel moeilijk jaar”, zei hij in gesprek met Harm Edens.
Ook vertelde hij graag te wandelen over het landgoed, om zijn hoofd leeg te maken. “Ik moet af en toe best een beetje hard werken”, zei hij. “Ik heb geleerd dat ik daar rustig van word. Mijn vrouw houdt er ook heel erg van.”
Bekijk het gesprek met Harm Edens in het programma Wandelhart terug:
Frans baron van Verschuer in gesprek met Harm Edens in Wandelhart
De baron liep bovendien zes keer de Nijmeegse Vierdaagse. De eerste keer als militair, omdat hij er extra vrije dagen voor kreeg. “Toen vond ik het zo leuk, dat ik het nog eindeloos vaak heb gedaan. Ook nog samen met mijn zoon, de honderdste Vierdaagse.”

Tv-serie

De baron en barones gaven onlangs in In het hart van ons landgoed een inkijkje in hun bijzondere bestaan als eigenaren en beheerders van landgoed Mariënwaerdt. De serie was begin dit jaar te zien op TV Gelderland.
Heerlijkheid Marïenwaerdt zegt dinsdag met een reactie te komen op het overlijden van de baron.