Stedendriehoek

Resten rendierjagerskamp opgegraven in Zutphen

De gevonden mesklingen uit de oudste menselijke nederzetting tot nu toe in Zutphen.
De gevonden mesklingen uit de oudste menselijke nederzetting tot nu toe in Zutphen. © Erfgoedcentrum Zutphen
ZUTPHEN - Op het terrein van de oude jeugdgevangenis in Zutphen zijn onlangs de resten opgegraven van een rendierjagerskamp. Het is de oudste menselijke nederzetting tot nu toe in Zutphen. Het kan 13.000 tot 15.000 jaar oud zijn.
De archeologen van de gemeente Zutphen deden opgravingen op dit terrein. Dit gebeurde voorafgaand aan woningbouw. Op ongeveer twee meter onder het maaiveld zijn 35 vuurstenen klingen aangetroffen. Op grond van het formaat en de techniek waarmee ze gemaakt zijn, is de hoge ouderdom van deze scherpe vuurstenen messen vastgesteld.

'Nederland' nog vast aan Engeland

'Nederland' bestond op dat moment grotendeels uit een toendra en zat door de lage zeespiegel nog vast aan Engeland, want de Noordzee lag grotendeels droog. In deze periode leefden mensen nomadisch. Kleine groepjes trokken met hun jachthonden door het boomloze landschap, geleid door de bewegingen van rendierenkuddes. Ze sliepen waarschijnlijk in een soort tipi-achtige tenten.
Bijzonder is dat de gevonden stenen vrijwel uitsluitend mesklingen zijn. Waarschijnlijk zijn er met de klingen ter plekke rendieren geslacht, maar gebruikssporenanalyse moet nog bevestigen of dit inderdaad het geval is. Zeker is dat de vuurstenen klingen niet ter plekke zijn gemaakt, maar dat ze als een soort messenset zijn meegenomen van elders.
De kans is groot dat de grondstof afkomstig is uit Noord-Duitsland of Zuid-Denemarken. Dat de klingen na gebruik zijn achtergelaten, is eveneens opvallend.

'Bijzondere vondst'

Wethouder Cultuur en Erfgoed Sjoerd Wannet: “Als kersverse wethouder is het prachtig om meteen al met zo’n bijzondere vondst te worden geconfronteerd. De bewoning in Zutphen is nóg ouder dan we in eerste instantie dachten. Het is mooi dat verhaal een plek te geven binnen Zutphen en het Stedelijk Museum.”
De vuurstenen werktuigen worden in Groningen verder onderzocht. Daarna komen ze terug naar Zutphen en krijgen ze een plek in het Stedelijk Museum Zutphen.

Zie ook: