Gelderland

Varkensvlees nog steeds het populairst: dit moet je erover weten

Varkensvlees nog steeds het populairst: dit moet je erover weten
Varkensvlees nog steeds het populairst: dit moet je erover weten
WAGENINGEN - De varkenshouderij ligt onder vuur: slecht voor het milieu, zielig, stankoverlast en stalbranden waarbij duizenden dieren omkomen. Maar ons bord vertelt een ander verhaal, want we zijn niet minder vlees gaan eten. Waar varkenshouders vroeger de deuren van hun stal potdicht hielden, zijn ze nu een heus publieksoffensief begonnen om zo hun imago te verbeteren. Voor het nieuwe programma Boerend Hart duiken Esther Stegeman en Frank Oosterwegel in de agrarische wereld en deze week staat de uitzending in het teken van de varkens. Want wat moet u weten over het varkensvlees dat u eet?
Esther en Frank gaan langs bij Robert Hoste, als econoom varkensproductie verbonden aan de Wageningen Universiteit. Hij beantwoordt al hun vragen over het meest verkochte vlees in Nederland.

Betalen we genoeg voor varkensvlees?

"We zouden best wat meer mogen betalen voor varkensvlees", vertelt Hoste. "Als we kijken naar het aandeel van ons inkomen dat we aan voedsel uitgeven, was dat in de 19e eeuw honderd procent, vijftig jaar geleden een derde en nu ondertussen nog maar tien procent. Wat de varkenshouders krijgen van wat wij betalen, is echt te weinig om te overleven."

Welke keuze kan ik als consument maken?

"In de supermarkt valt dat tegen", vervolgt hij. "Omdat al het verse varkensvlees, schnitzels, hamlapjes, et cetera, allemaal een Beter-Leven keurmerk hebben. De eisen in Nederland liggen al hoger dan in de rest van Europa. Het Beter-Leven keurmerk is een pakket eisen dat verder gaat dan de wetgeving. Dus er ligt in de supermarkt gewoon al een heel goed product."

Zit er verschil in hoe dat vlees smaakt?

"Eigenlijk zit er in varkensvlees niet zo heel veel smaak. Door de jaren heen zijn de dieren zo gefokt dat ze mager zijn en goed groeien. Efficiënt dus met weinig voer. Dit betekent ook dat er weinig smaak aan het vlees zit. Je proeft nauwelijks verschil tussen gangbaar en biologisch varkensvlees, daar moet je echt een fijnproever voor zijn."

Hoe ziet het varkensvleesschap van de toekomst eruit?

"Ik hoop dat ook het vlees in de schappen wat diverser wordt. Met een verhaal erbij. Er zijn zoveel soorten varkens. Denk aan het vlees dat afkomstig is van een Livar varken, een Limburgs Kloostervarken. Ik zou willen dat dat er meer in het schap terug te vinden is."

Hoe gaat het imago van de varkenshouder zich ontwikkelen in de toekomst?

"Ik denk dat het imago beter zou kunnen worden. Vertel het positieve verhaal dat er ook is. Ik denk dat het imago ook wel zal verbeteren in de toekomst, mede omdat we minder dieren gaan hebben in Nederland", besluit Hoste.
In het tv-programma Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel de boer op. Hoe komt het dat veel boeren in de knel zitten en waarom protesteren ze eigenlijk? Kan het ook anders en wat is de rol van de consument? Boerend Hart is elke woensdag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland.
Kijk hieronder de hele uitzending van deze week:
Boerend Hart - Varkenshouderij

Zie ook: