Liemers

Van illegaal picknicken tot ondermijning: mega-milieucontrole in de Liemers

Een vrachtwagen wordt gecontroleerd in Duiven
Een vrachtwagen wordt gecontroleerd in Duiven © Omroep Gelderland
DUIVEN - Op de weg, op het water en vanuit de lucht. In de Liemers wordt vandaag een uitgebreide, integrale milieucontrole gehouden. Allerlei handhavingsdiensten en organisaties werken eraan mee. De grote controle is jaarlijks.
Een drone gaat de lucht in op parkeerplaats Aalburgen langs de A12 bij Zevenaar. "Deze gaat boven de vrachtwagen om te kijken wat de lading is", vertelt Frans van der Wee, projectleider van de milieucontrole. "Dat is makkelijker, sneller en ook nog eens veiliger voor ons."
Hier langs de snelweg wordt vooral vrachtverkeer gecheckt dat door motoragenten van de weg wordt gehaald. Hoe lang zitten de chauffeurs al achter het stuur, is hun wagen niet te lang, vervoeren ze de juiste stoffen?

Samenwerken

De agenten hier zijn niet de enigen die vanmiddag op pad zijn. Overal in de Liemers, van Arnhem tot aan de Duitse grens, zijn verschillende disciplines in koppeltjes bezig met de controle. Zoals, mensen van Rijkswaterstaat, van de Handhaving Visserij en de douane. "In totaal hebben we bijna 70 controleurs op pad, in koppels."
Ook mensen die normaal gesproken niet met elkaar samenwerken, doen dat hier vandaag wel. "Zo kunnen ze gebruikmaken van elkaars expertise." Er wordt onder meer gekeken naar illegale visserij, illegaal picknicken, zwerfvuil verspreiden, lozingen door industrie in de wateren, varen zonder geldige documenten en ondermijning door bedrijven.
"Vorig jaar leverde het toch een flink aantal overtredingen en boetes op, dus ik ben benieuwd wat ons nu te wachten staat."