Noord-Veluwe / Rivierengebied

Fietsen voor het klimaat langs de 'Gelderse kust'

Fietsen voor het klimaat langs alternatieve kustlijn.
Fietsen voor het klimaat langs alternatieve kustlijn. © Omroep Gelderland
ERMELO - Deelnemers aan de fietstocht ‘Cycle 4 Climate’ volgen een alternatieve Nederlandse kustlijn van Breda tot Groningen. De route is volgens de organisatie een metafoor die duidelijk moet maken hoeveel impact klimaatverandering, met name een stijging van de zeespiegel, op ons land en dus ook op onze provincie kan hebben. De tocht ging dan ook langs 'Culemborg aan Zee' en 'Ermelo aan Zee'.
De tocht is een idee van mede-organisator Samuel Beltman. “Ik wilde iets positiefs doen want ik maakte me zorgen om het klimaat”, legt hij uit. “Fietsen was voor mij de ultieme manier, omdat het een van mijn passies is en het brengt mensen samen. Ik denk dat de fietstocht een laagdrempelige manier is om het te hebben over het klimaat.”
Fietsen langs een alternatieve kustlijn.
Beltman is deze dagen flink aan het fietsen geslagen. Een dag eerder fietste hij namelijk de Belgische versie van de tocht van 220 kilometer, plus maandag dus de 375 kilometer door Nederland. Of nou ja, bijna 375 kilometer: “Ik wilde hem uitfietsen, maar dit jaar stap ik iets eerder af in Dalfsen omdat ik alle deelnemers wil kunnen ontvangen in Groningen. Vanaf Dalfsen rijd ik dan met een elektrische auto naar de finish.”

Estafette waterschappen

Thies Frankema is wielerliefhebber en werkt bij het Waterschap Vallei en Veluwe. Hij fietst met een paar collega’s een stuk mee. “Bij het waterschap zijn we dagelijks bezig om ons land zo in te richten dat het ook met alle andere gevolgen van klimaatverandering om kan gaan. Bijvoorbeeld flinke regenval of juist extreme droogte,” vertelt Frankema. Die dagelijkse betrokkenheid was voor hem dan ook een extra reden om op de fiets te stappen.