Stedendriehoek / Achterhoek

Amateurwedstrijd draait uit op geweld, vuurwerk en parasols vliegen door de lucht

Beelden van het geweld in Eefde.
Beelden van het geweld in Eefde. © Twitter
EEFDE - Nog twee minuten en dan was voetbalclub Witkampers uit Laren zondag voor het eerst in de historie gepromoveerd naar de tweede klasse. Het stond met 3-2 voor tegen vv Doetinchem, maar vlak voor tijd liep de wedstrijd in Eefde uit op een geweldsorgie. Het duel werd daarom gestaakt.
Na bijna twee uur voetballen - reguliere tijd en de verlenging - kon scheidsrechter Remco Hoffmann naar eigen zeggen niks anders. "Er vloog een nitraat in de richting van een geblesseerde Witkampers-speler en mij", legt de 30-jarige arbiter uit. "Daar wilde ik wat mee doen, maar toen werden er meerdere takken naar ons gegooid. Toen besloot ik er maar af te gaan."
Hoewel de scheidsrechter door een Doetinchem-speler al in zijn gezicht werd gespuugd, hij twee rode kaarten had getrokken en de belangen groot waren, was het volgens hem geen heet potje. "Het was niet gemeen in het veld, dat viel echt reuze mee." De overlast kwam van buiten de lijnen. "In de eerste helft werd er ook vuurwerk gegooid. Daarop heb ik de begeleiding van Doetinchem gevraagd of ze er iets aan konden doen."

'Hooligangehalte was vrij groot'

Toen de scheidsrechter na de staking al in de kleedkamer was, ging het los op het terras voor de kantine. De voorzitter van Witkampers stond er bovenop. "Je ziet het gebeuren in de hectiek, met paar minuten was het ook over", blikt Johan Ikink terug. "Het hooligangehalte was vrij groot, met kapjes over het hoofd zag ik ze over het veld stormen. Dit hebben we nog nooit meegemaakt."
Volgens hem kwamen Doetinchem-spelers verhaal halen op het terras, vermoedelijk bij Witkampers-supporters. "Ze zullen wel iets gehoord hebben", denkt Ikink. "Door supportersgroepen werd er over en weer geroepen. Onze bestuursleden, mensen van Eefde en stafleden van Doetinchem sprongen er al snel tussen. Iemand van ons belde 112, de politie was er vrij snel met acht man."
Op beelden is te zien dat er onder meer een prullenbak en parasol door de lucht vliegen en er rake klappen worden uitgedeeld. Zo zou een speler van Doetinchem gewond zijn geraakt in zijn gezicht.
Bekijk de beelden van het opstootje hier

'We konden echt niet meer verder'

"Ik hoorde vanuit mijn kleedkamer dat het los ging", zegt scheidsrechter Hoffmann. "We wilden eigenlijk verder gaan, maar toen zag ik een jongen met bebloed hoofd voorbijlopen. Met de politie en ook met Eefde heb ik een overleg gehad in de kleedkamer, maar we konden echt niet meer verder. Ik heb ook spelers handelingen zien doen waar ze op het veld rood voor zouden krijgen, de veiligheid is dan belangrijker dan een feestje van Witkampers."

Nog twee minuten

Officieel zijn er nog twee minuten te spelen, wederom op neutraal terrein, maar bij Witkampers hopen ze dat die niet worden ingehaald. "Voor ons hoeft het niet meer", zegt voorzitter Ikkink. "Wij hopen dat de wijsheid wint. Je kunt alles gaan uitzoeken, maar wij hebben liever een praktische oplossing."
Ook tegenstander vv Doetinchem wil niet verder spelen, laat hun voorzitter weten bij REGIO8. Het besluit ligt bij de voetbalbond. "De tuchtcommissie is er vandaag al mee bezig. Voor woensdag moeten wij onze visie op papier zetten", zegt Ikink namens Witkampers. Scheidsrechter Hoffmann leverde maandag zijn rapport in bij de KNVB.
Of er uiteindelijk nog een promotiefeest voor Witkampers komt, wordt na het besluit van de bond bekend gemaakt. "Op 2 juli hebben we als club een slotfeest, dus hopelijk kunnen we dat aangrijpen om de promotie te vieren", aldus Ikink.