Stedendriehoek
Unieke proef in Lochem: waterstof gaat huis Martin en Anne Marie verwarmen

LOCHEM - In Lochem is het startschot gegeven voor de bouw van een installatie waarmee tien woningen in de wijk Berkeloord straks worden verwarmd met waterstof. Het project is uniek in de wereld. Waterstof gaat straks door de bestaande aardgasleidingen. Met deze proef wil netwerkbedrijf Alliander onderzoeken of die stof inderdaad een goed alternatief is voor het verwarmen van bestaande woningen.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Waterstof is een van de alternatieven om woningen en gebouwen mee te verwarmen. Martin en Anne Marie wonen in de Lochemse wijk Berkeloord en doen mee: "Uiteindelijk moeten we van fossiele brandstoffen af en toen dit voorbijkwam waren we direct heel erg enthousiast", vertelt Martin Hovius. Toch is het niet zo simpel als het lijkt.
Is het huis geschikt?
Eerst wordt gekeken of de woning goed geïsoleerd is en waar eventuele verbeterpunten liggen. Het is een monumentaal pand, dus het vraagt nogal wat om het pand zo geïsoleerd mogelijk te krijgen. "Uiteindelijk kijk je dan naar de muren, het dak, de ramen en de vloer", legt Martin uit.
"Wij hebben ons voornamelijk geconcentreerd op de ramen en de vloer want daar moest echt wat aan gebeuren. Er is vloerverwarming aangelegd en al het glaswerk is vervangen. Het dak en de muren zijn al deels geïsoleerd. We hebben dus wel wat moeten investeren voordat we daadwerkelijk mee konden doen aan deze waterstofpilot."
'Eerste keer in Nederland'
LochemEnergie, de lokale energiecoöperatie, verdiepte zich ruim drie jaar geleden al in de mogelijkheden. "We dachten, wellicht is het wat voor de monumentale panden die we in de gemeente Lochem hebben staan. Om die op een andere manier te verwarmen is toch lastig en daarom zijn we ermee aan de slag gegaan", zegt Guus Westgeest van LochemEnergie. "We hebben de afgelopen jaren tal van gesprekken gevoerd, scans uitgevoerd en nu zijn we eindelijk echt gestart."
Hannah Hogenkamp, directeur Innovatie bij Alliander: “De pilot in Lochem heeft twee doelen. Het is de eerste keer in Nederland dat bewoonde woningen verwarmd gaan worden met waterstof via bestaande gasleidingen. We willen aantonen dat het kan. Het is namelijk een belangrijke ontwikkeling omdat in Nederland ruim 100.000 kilometer gasleiding in de grond ligt, die we met de energietransitie niet zomaar verloren mag gaan. Daarnaast willen we veel leren over de techniek van de installaties en leidingen.”
Niet voor iedereen
Als er iets unieks is, dan wekt dat vaak de interesse, zo ook in Lochem. Er was veel animo voor het project, toch worden er maar tien woningen aangesloten. "Je kunt wel heel groot willen beginnen, maar dat werkt niet", legt Westgeest uit. "Je moet binnen een klein gebied kijken of er woningen zijn die je kan uitrusten. Anders wordt het te groot en veel te duur."
Vanaf oktober
Terug naar Martin en Anne Marie. De komende maanden wordt de installatie gebouwd. In september wordt er getest en als het goed is wordt de woning van Martin en Anne Marie vanaf oktober verwarmd door waterstof. Maar wat nou als waterstof het toch niet blijkt te worden? “Dan hoop ik dat wij er niet al te veel last van hebben”, lacht Hovius. “Maar als we luisteren naar Timmermans, onze energiecommissaris in Europa, dan wil hij toch wel zwaar gaan inzetten op waterstof. En als ik zie hoeveel enthousiasme er bij Alliander is, heb ik er veel vertrouwen in. Maar hoe groot het wordt, weet ik niet. En als je nooit een proef doet, dan weet je ook niet wat de resultaten worden. Daarom ben ik dubbel blij dat we deze proef hier kunnen doen.”
"Op papier weten we dat het werkt, maar in de praktijk kunnen we tegen problemen aanlopen die we van te voren niet hadden kunnen inschatten", zegt Elbert Huijzer. Hij is waterstofexpert bij Alliander. Kan straks iedereen verwarmen met waterstof? "Voordat we dit op grotere schaal kunnen gaan toepassen zijn we echt jaren verder. We moeten dan echt op grote schaal waterstof kunnen produceren en distribueren en dan zitten we echt pas na 2030."
Zie ook: