Gelderse Vallei

Stroe zet zich schrap voor massale komst van boeren: 'Anders maar een dagje op slot'

Boerenprotest in Stroe wordt voorbereid.
Boerenprotest in Stroe wordt voorbereid. © Omroep Gelderland
STROE - Stroe bereidt zich voor op de komst van demonstrerende boeren aanstaande woensdag. Het protest tegen het stikstofbeleid kreeg maandag groen licht van de gemeente Barneveld en dus komen er vanuit het hele land tienduizenden boeren naar de Veluwe. Stroe als brandpunt van Nederland, dat blijft niet helemaal zonder gevolgen voor het dorp.
"Ik overweeg om dinsdagavond met een luchtbed in mijn zaak te gaan liggen", zegt Gea van den Broek van Kapsalon 't Scheertje. Ze woont in Harskamp en ze is bang dat alles woensdag is geblokkeerd door trekkers en dat ze niet meer bij haar zaak kan komen. "Ik heb voor die dag allemaal afspraken staan met mensen uit Stroe zelf. Ik denk dat zij wel bij de zaak weten te komen, want dat kan ook lopend of met de fiets. En ik wil er wel graag voor de klanten zijn, dus ik moet iets bedenken. Als het echt niet anders kan, dan ga ik maar een dagje op slot."

Geen schoolreisje

Basisschool De Bron gaat sowieso dicht woensdag. "We hebben ongeveer 130 kinderen en zo'n 14 medewerkers", laat een woordvoerder van de school weten. "Veel kinderen fietsen hier naartoe en het is de vraag of dat veilig is met al die trekkers. Verder zal een deel van de kinderen en de medewerkers waarschijnlijk de school überhaupt niet kunnen bereiken, dus we hebben besloten om dicht te blijven die dag."
De ouders was al eerder medegedeeld dat de school dicht zou blijven als het protest definitief zou worden. Zo was er in ieder geval wat extra tijd om rekening te houden met opvang voor de kinderen. Normaal zouden de leerlingen overigens een dagje extra vrij waarschijnlijk wel leuk vinden, maar nu ligt dat iets anders. Er zou woensdag een schoolreisje zijn, maar daar gaat een streep doorheen.
De gemeente Barneveld zegt dat het boerenprotest voldoet aan alle regels en dat verbieden dus niet mogelijk is. Burgemeester Jan Luteijn zegt zich wel zorgen te maken over de impact op de omgeving.

De gemeente adviseert inwoners, organisaties, bedrijven om voorbereid te zijn door woensdag thuis te blijven en niet de weg op te gaan als dit niet strikt noodzakelijk is.

Supermarkt krijgt eerder voorraad

Een medewerker van de plaatselijke supermarkt laat weten gewoon open te gaan, maar ze moeten wel aanpassingen doen. Zo wordt de voorraad die normaal gesproken op woensdag komt nu al op dinsdag bezorgd en ook andere bestellingen worden aangepast. Ze gaan er vanuit dat er niet af en aan gereden kan worden.

Autorijles

Voor wie het rijden ook een probleem kan worden is Alwin Hazeleger. Hij heeft een rijschool. "Ik heb alle leerlingen die woensdag les hebben al een appje gestuurd dat het wel eens lastig kan worden om de lessen door te laten gaan", licht Hazeleger toe. "Ik zit met mijn rijschool in het dorp en ik weet niet of ik erin en eruit kan als hier duizenden trekkers naartoe komen. Ik ga het wel gewoon proberen en als ik dan strand, dan is het niet anders."

Frietkraam bij restaurant

Bij Café Restaurant De Rotterdammer maken ze van de nood een deugd. Er wordt een frietkraam voor de deur gezet zodat er nog wel iets kan worden verdiend. Volgens eigenaar Tim Groeneveld een goeie oplossing, maar hij zag ook niet echt een andere mogelijkheid: "We hebben binnen plaats voor honderd mensen, maar als er dan vijfhonderd staan, dan ben ik bang dat het een zooitje wordt en dat wil ik voorkomen. Daarom hebben we voor deze oplossing gekozen."
Zie ook: