Gelderse Vallei

Groen licht voor massaal boerenprotest in Stroe, wel 'zorg over impact'

Boeren voerden op veel plekken al kleine acties. Woensdag is er een groot landelijk protest in Stroe.
Boeren voerden op veel plekken al kleine acties. Woensdag is er een groot landelijk protest in Stroe. © ANP
STROE - De gemeente Barneveld geeft groen licht voor het massale boerenprotest van woensdag in Stroe. Dat maakte burgemeester Jan Luteijn van Barneveld maandagmiddag bekend.
Tienduizenden boeren komen naar Stroe om actie te voeren tegen de kabinetsplannen om de uitstoot van schadelijk stikstof drastisch te beperken. Die plannen hebben grote gevolgen voor boeren in onder meer de Gelderse Vallei, waar de uitstoot op sommige plekken met zeventig procent omlaag moet. De boeren vrezen voor de toekomst van hun bedrijven.

Burgemeester: 'Zorg over impact'

De organisatie voldoet aan de gestelde randvoorwaarden, stelt de gemeente. “Er is geen grond om het boerenprotest te verbieden. Maar ik spreek wel mijn zorg uit over de impact van de toeloop naar de gemeente. Onze lokale infrastructuur is beperkt en de kans bestaat dat een groot gebied vast komt te staan”, zegt burgemeester Jan Luteijn.
Een kaart van de plek waar de tienduizenden boeren worden verwacht.
Een kaart van de plek waar de tienduizenden boeren worden verwacht. © Omroep Gelderland

Boeren Waddeneilanden al op pad

De exacte locatie van het protest is het terrein van boer Gert Jan Brouwer in Stroe. Naar verluidt komen er 20.000 tot 30.000 boeren uit heel Nederland op af. De boeren willen deels met tractoren en deels met de auto naar de demonstratie komen.
Boeren op de Waddeneilanden gingen maandag al met hun trekkers op pad. Daarmee rijden ze alvast naar de Flevopolder, om woensdag vanuit daar richting Stroe te rijden. Ook vanuit Zeeland zouden trekkers alvast een eind onderweg zijn geparkeerd, aldus de organisatie.

Advies voor weggebruikers

Rijkswaterstaat en de ANWB waarschuwen weggebruikers om dinsdagavond en woensdag goed op de verkeersinformatie te letten, want er zouden opstoppingen kunnen ontstaan.
De gemeente adviseert haar inwoners, organisaties, bedrijven om hierop voorbereid te zijn door woensdag thuis te blijven en niet de weg op te gaan als dit niet strikt noodzakelijk is. Direct omwonenden en scholen in de directe omgeving worden actief geïnformeerd.
Zie ook: