Rivierengebied

Rivierengebied verwacht meer toerisme, 'maar er is te weinig te doen'

Het Rivierengebied staat nu onder meer bekend om de bloesem in de boomgaarden in het voorjaar.
Het Rivierengebied staat nu onder meer bekend om de bloesem in de boomgaarden in het voorjaar. © archief Omroep Gelderland
DODEWAARD - Het Rivierengebied krijgt er de komende jaren maar liefst vier vakantieparken bij. In een regio rijk aan campings betekenen 750 nieuwe vakantiehuisjes de komst van een hele nieuwe groep toeristen. Maar daarvoor is er wel te weinig te doen, waarschuwt het toerismebureau zelf.
Op dit moment bouwen onder meer EuroParcs en Landal grote vakantieparken in de regio Rivierenland. "Met gemiddeld zo'n 200 huizen per park, een gemiddelde bezetting van 3,7 personen per huisje, vier dagen per week... dat zijn er behoorlijk wat", schetst toerismedirecteur Richard de Bruin.
"En die besteden zo'n 20 miljoen euro extra, wat je graag wil behouden voor de regio. Maar als we niks doen, verblijven ze wel op de vakantieparken en gaan ze buiten onze regio een dagje uit."

Bezoekers willen méér

Nu kiezen veel toeristen nog voor het waterrijke gebied vanwege de rust en ruimte, maar een vakantieparkbezoeker wil meer, meent De Bruin. "Die hebben andere wensen."
"Dat betekent niet dat het allemaal groots en wild moet zijn. Maar als je nu, ook als bewoner hier, iets leuks wil doen met je kinderen doordeweeks, dan kom je al snel uit bij het Ouwehands. Bewoners nemen dan een jaarabonnement, niet vanwege de dieren maar omdat de kinderen er binnen kunnen spelen. Het enige alternatief dat we hier hebben, is binnenspeeltuin Wamelland."

Minder in de winter

Want de vakantieparktoerist komt óók in de herfst en winter. "Het gebied heeft ontzettend veel campings, maar die zijn in de winter gesloten. In de bed and breakfasts komen vooral mensen die fietsen en wandelen, maar dat zijn er ook veel minder in de winter. Nu krijg je er accommodatie voor het hele jaar bij, wat betekent dat mensen ook het hele jaar in de regio verblijven."

Streekproducten

Als goed voorbeeld noemt De Bruin de Streeckerij in Wadenoijen: een park dat streekproducten in de etalage zet en dus ook goed past bij de regio die bekend staat om zijn fruit.
"Of denk aan spelen met water. En dan heb ik het niet meteen over een tropisch zwembad. Maar het watermuseum in Arnhem zou eigenlijk hier moeten staan."
EuroParcs heeft al 200 vakantiewoningen in het gebied gerealiseerd. Daar komen de volgende aantallen bij:
  • 231 vakantiewoningen bij Landal Wielse Dreef.
  • 175 woningen van Hanzeland.
  • En 150 vakantiewoningen van Landgoed LVMW.