Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Het wordt nog flink koud voor het zomers wordt

De temperatuur schiet alle kanten op de komende dagen.
De temperatuur schiet alle kanten op de komende dagen. © Mabel Amber - Pixabay
ARNHEM - De astronomische zomer begint officieel op dinsdag. Maar wordt het ook zomers weer? Eerst gaat het 'behoorlijk afkoelen'.
Het is de bedoeling dat de zon zich flink gaat laten gelden de komende weken. Maar eerst wordt het nog koud, vertelt weerman Wilfred Janssen deze ochtend op Radio Gelderland. "De temperatuur gaat alle kanten op."
"Het wordt vannacht niet warm", zo vertelt de expert van Weerplaza. "Het is helder en we krijgen te maken met een koele lucht. Op de koudste plekken op de Veluwe is er een minimumtemperatuur van vijf graden. Vlak boven de grond komen de tempraturen zelfs in de buurt van het vriespunt."

'Warme lucht keert terug'

Maar dinsdag overdag gaat alles veranderen. "Dan keert voor een deel de warme lucht terug. Op de meeste plekken wordt het 24 of zelfs 25 graden. De temperatuur gaat steeds verder omhoog."
Het wordt dan ook natter. "Met name donderdag kan er lokaal een onweersbui vallen. Maar daarvoor hebben we wel temperaturen van 28 of 29 graden."
Janssen schrikt niet van de koude temperaturen. "Het is opvallend, maar niet extreem", legt hij uit. "Zulke koude temperaturen zo kort boven de grond hebben we vaker gezien in deze tijd van het jaar."
Zie ook: