Rijk van Nijmegen

Rob adopteerde Ethiopische broertjes: 'Met kennis van nu had ik het niet gedaan'

De zoontjes Zenebe en Jarra van Rob en Irma
De zoontjes Zenebe en Jarra van Rob en Irma © archief Rob Marrevee
NIJMEGEN - Kinderen adopteren. Moet je dat wel doen? Een adoptievader uit Nijmegen stelt die pijnlijke vraag nu hardop. Met de kennis van nu had hij het zelf in ieder geval niet gedaan.
Hij heeft zijn verhaal vastgelegd in een boek. Zelf kinderen krijgen lukte niet. Rob Marrevee (60) adopteerde daarom samen met zijn vrouw Irma twee biologische broertjes uit Ethiopië. Zenebe en Jarra. Vier en één jaar oud.
Ik was liever daar gebleven
"Wij hadden ook gewoon een kinderwens. En de mogelijkheid was er", zegt Marrevee. Dat is nu ruim twintig jaar geleden. Toen zijn oudste zoon 18 was zei die tegen zijn vader: 'Ik was liever daar gebleven dan geadopteerd'. Rob vindt het nu tijd om de andere kant te vertellen van wat hij ‘het adoptiesprookje’ noemt.

Schone schijn

"Het is nodig. En het is best wel hard nodig. Het is zo jammer dat we met zijn allen de schone schijn ophouden. Terwijl we weten hoe lastig en ingewikkeld adoptie is voor veel geadopteerden. Die vinden het heel moeilijk om geadopteerd te zijn en om te gaan met de scheur in hun ziel. Dat hebben ik en mijn vrouw in ieder geval behoorlijk onderschat. Met de gedachte van: nou, dat kunnen we wel."
Als hij had geweten wat voor impact de adoptie op de twee jongens had en heeft, dan zou hij het niet gedaan hebben. Al is dat soms moeilijk uit te leggen. Ook aan zichzelf. "Waar ik spijt van heb, is dat ik niet beter heb nagedacht."

Boze belletjes

Zijn verhaal maakt veel los. "Mensen die zeggen: ik herken het en wat fijn dat je dit deelt. Maar ik krijg ook reacties van mensen die zeggen: dat moet je niet zeggen want dan krijgt adoptie een negatief beeld. En er zijn mensen die echt boos zijn. Ik krijg mensen die bellen en zeggen: bedankt voor je kutverhaal."
Kijk hier naar het verhaal van Rob:
Rob en zijn twee zoontjes
Buitenlandse adoptie is de afgelopen jaren behoorlijk onder vuur komen te liggen. Er kwamen meerdere schandalen in het nieuws, van ‘weeskinderen’ die nog gewoon ouders bleken te hebben tot ‘baby farms’ in Sri Lanka, waar vrouwen zwanger werden gemaakt om aan de vraag naar adoptiekinderen te voldoen. De Nederlandse overheid kondigde vorig jaar, na een kritisch rapport van de commissie-Joustra, een tijdelijke stop af voor alle buitenlandse adopties.

Regels voor adoptie strenger

In april dit jaar maakte minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming bekend dat 'interlandelijke' adoptie weer mogelijk wordt, maar uitsluitend voor voor kinderen voor wie nog geen passende opvang voorhanden is in eigen land. "Maar alleen onder extra waarborgen en striktere voorwaarden binnen een nieuw systeem, om het risico op misstanden te verkleinen."
Adoptie – op wat voor manier dan ook – toestaan als overheid komt met een prijs, vindt Marrevee. "Ik denk dat je een aantal dingen niet oplost. Ik denk dat je bijvoorbeeld niet oplost dat er toch kinderen gekwetst gaan worden door de adoptie. Dat is heel moeilijk te voorkomen."