Gelderse Vallei / Achterhoek

Keihard actievoeren of goodwill behouden? Protestboeren zijn verdeeld

Bij een vorig protest reden trekkers over de snelweg.
Bij een vorig protest reden trekkers over de snelweg. © ANP
STROE - Terwijl tien boerenorganisaties zich gezamenlijk voorbereiden op misschien wel het grootste boerenprotest ooit, gooit Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever eigenhandig nog flink wat olie op het vuur. Hij vindt dat de acties tegen het stikstofbeleid tot het uiterste mogen gaan. Maar bij Nederlandse Melveehouders Vakbond denken ze daar heel anders over: "Het leidt af van de boodschap en dat vind ik jammer", zegt Jeroen van Maanen.
Duizenden boeren komen woensdag naar Stroe om hun ongenoegen te uiten over de recente plannen van stikstofminister Van der Wal. Ook de boeren van actiegroep Farmers Defence Force sluiten zich daarbij aan. De stikstofuitstoot moet met 70 procent omlaag en de boerensector moet daarvoor krimpen, desnoods gedwongen.
Veel boeren zijn er klaar mee en vinden dat hun sector opnieuw onevenredig hard wordt getroffen. Er ontstonden na het ontvouwen van de plannen direct protestacties. Zo werd het spoor bezet en een groepje boeren stond bij minister Van der Wal in de tuin om duidelijk te maken wat ze van haar beleid vinden. Met name op dat laatste kwam veel kritiek. Het zou te bedreigend zijn. Die kritiek klonk door in de publieke opinie en ook in de politiek.

Slimmer zijn

Maar wat Van den Oever betreft staan de boeren nog veel vaker bij Van der Wal in de tuin, zo liet hij zaterdag optekenen in een interview in De Volkskrant. De minister zei dat haar kinderen 'binnen stonden te trillen' tijdens het bezoek van de boeren, Van den Oever noemde ze in het interview 'pussy's'.
Mark moet af en toe slimmer zijn
Jeroen van Maanen is bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, een club die een behoorlijk andere koers vaart. Hij is kritisch op de uitspraken van Van den Oever. "Wat ons bindt is de noodzaak om in actie te komen tegen het beleid. Maar Mark moet af en toe slimmer zijn en zich afvragen of het werkt wat hij roept."

Snelweg bezetten

De voorman van Farmers Defence Force gaf in De Volkskrant aan 'alles te doen wat nodig is', bijvoorbeeld ook een snelweg bezetten bij een Natura 2000-gebied of het platleggen van een voedseldistributiecentrum. Van Maanen: "Ja, dat is niet onze manier van actievoeren, wij willen de boodschap anders brengen."
Je hebt mensen nodig die af en toe ergens tegenaan trappen
Maar hij ziet ook positieve kanten aan het handelen van Van den Oever: "Hij is een echte actievoerder. Je hebt mensen nodig die af en toe ergens tegenaan trappen. Dat werkt soms ook heel goed, omdat je dan de noodzakelijke aandacht krijgt. Maar het lijntje is dun als het gaat om wat nog effectief is."

Begrip voor acties

Voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders Bart-Jan Oplaat staat niet direct te juichen bij nog meer huisbezoeken aan de minister, maar hij denkt wel dat er steeds meer begrip ontstaat voor acties in het algemeen: "Als na het protest van woensdag de boodschap nog niet duidelijk is bij de politiek in Den Haag, dan is het logisch dat er vervolgacties komen. Ik denk dat de maatschappij dat ook wel snapt, zelfs als er een keer een distributiecentrum zou worden bezet. De onkunde van het beleid, de onwetendheid is zo stuitend. Alles is zo ondoordacht. Daar moet gewoon verandering in komen bij de politiek."
"Ik vind eigenlijk dat er helemaal niets geks staat in dat artikel van Van den Oever in de Volkskrant", zegt Rutger van Lier, een van de leiders van Farmers Defence Force in de Achterhoek. "In mijn ogen klopt alles wat Mark zegt. En je kunt ook nog wel vraagtekens zetten bij de kritiek die is ontstaan op de acties en het bezoek van de boeren aan de minister. Het is namelijk maar net wie je aan het woord laat hierover. Het was vooral politiek correct commentaar van een linkse kliek. De man in de straat hoor je niet over dit onderwerp in de media."

Politiek wanbeleid

Hoewel Van Lier dus vooral lijkt uit te drukken dat hij de reacties overtrokken vindt, is hij persoonlijk niet per se voorstander van nog vaker de minister opzoeken of het platleggen van een distributiecentrum: "Ik denk dat we ons vooral op de politiek moeten richten. Met creatieve en symbolische acties de burger duidelijk maken wat voor politiek wanbeleid er wordt gevoerd. Ik denk dat de manier met ludieke acties het beste werkt. Dat zorgt voor aandacht en je verliest niet je goodwill."

Zie ook: