Arnhem en omstreken

'Groenfreak' Birgit (70) is dolblij, haar buren nemen afscheid van alle tegels

Birgit Schreuder is dolblij met al het groen in haar tuin.
Birgit Schreuder is dolblij met al het groen in haar tuin. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Haar tuin ligt als een ware groen oase tussen de tuinen met grindtegels en kunstgras. "De buurt verklaart mij soms voor gek." Maar vandaag straalt Birgit Schreuder (70) van oor tot oor. Want om haar heen verdwijnen de tegels en komt er groen voor terug.
"Ik heb het al jaren geleden aan wat buren voorgesteld, maar die zeiden tegen mij: 'Het enige groen waar ik van houd, is van die bierblikken'. Toen heb ik maar niks meer gezegd", zegt Birgit Schreuder, die sinds drie jaar in de Stadhoudersstraat in het Arnhemse Broek woont.
Ze kijkt tevreden toe terwijl de groencoaches van Yuverta de tuinen om haar heen verlossen van al het steen. Vandaag is het groenteam van het tv-programma De Groenste Straat van Gelderland neergestreken in Arnhem.
De Stadhoudersstraat is een drukke straat in de Arnhemse volksbuurt, waar veel auto's en fietsers voorbijkomen. De bewoners hebben een grote voortuin waar zij graag gebruik van maken. Al vanaf vroeg in de ochtend zitten de bewoners met een kopje koffie voor de deur om te genieten van de reuring. De buurt kent elkaar goed en schuift daarom graag een tuinstoel bij, in de betegelde voortuin.
In de serie "De Groenste Straat van Gelderland" worden zeven straten in de provincie aangepakt door een deskundig groenteam. Stenen eruit en groen erin! Een vakkundige jury bepaalt in de finale wie met deze felbegeerde titel aan de haal gaat.
Birgit Schreuder vindt al die tegels helemaal niks en is dus in haar nopjes met de groene verandering in haar straat. Ondanks haar afwijkende overtuiging is ze wel gelukkig in de volkswijk. Ze probeert met haar groene tuin iets terug te doen, omdat ze zo goed is opgevangen in de buurt.

Kerstboom geadopteerd

Haar filosofie is dan ook dat we 'te gast zijn op de aarde'. Daarom staat haar tuin vol met planten en die koopt ze niet bij het tuincentrum. Als Birgit in januari een oude kerstboom met kluit in de buurt ziet liggen plant ze deze in haar tuin. Ze probeert hiermee al het groen te redden en noemt zichzelf een 'groenfreak'.
presentator Rob Kleijs schuift aan in het Arnhemse Broek
presentator Rob Kleijs schuift aan in het Arnhemse Broek © Omroep Gelderland
"De buurt vindt mij ook maar gek", vertelt Schreuder gniffelend. "Van de zomer gaf ik de boom voor de deur wat extra water. Ik weet dat dat kleine beetje niet helpt maar ik wilde hem een hart een hart onder de riem te steken. De volgende dag werd er aangebeld door de wijkagent of het wel goed ging met mij."
Schreuder denkt dat de buurt dacht dat ze niet goed was geworden. "Met mij prima. maar met de buurt minder. Die moeten eens stoppen met roken en drinken." De wijkagent droop verdwaasd af, vertelt ze. Ook bij Schreuder binnen is het een ware jungle. "Dat is gewoon gezond. Ik ben te oud om de natuur in te gaan, dus ik haal de natuur naar binnen."
Mevrouw Schreuder laat presentator Rob Kleijs haar groene tuin zien
Mevrouw Schreuder laat presentator Rob Kleijs haar groene tuin zien © Omroep Gelderland
Terwijl bij de buren het kunstgras verruild wordt voor echt gras werkt Birgit verder in haar eigen tuin. Ze heeft namelijk nog een rijtje tegels gevonden in haar tuin die er ook uit mogen. Aan groencoach Jan-Julius van Yuverta geeft ze haar wensen door. Die is net klaar met de tuin van haar buurvrouw. Wanneer de plantjes staan, blijkt dat Birgit deze nog wil versieren met een zelfgemaakte border. Maar uiteraard wel gerecycled van een ledikant dat ze op straat vond.
De Stadhoudersstraat heeft aan het einde van de dag wel 1680 tegels gewipt. Schreuder kan dus tevreden zijn met het eindresultaat.
Benieuwd hoe de dag verliep? Kijk hier alvast naar de uitzending van 'De Groenste Straat van Gelderland'. De uitzending is zondagavond vanaf 17.20 uur ieder uur te zien op TV Gelderland.
De Groenste Straat van Gelderland - Arnhem