Rijk van Nijmegen

Veteraan Wim houdt wrang gevoel over na eerherstel Dutchbat

Veteraan Wim Sanders tijdens de ceremonie in Schaarsbergen.
Veteraan Wim Sanders tijdens de ceremonie in Schaarsbergen. © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Veel te laat en je hebt er eigenlijk niks aan. Dat is het wrange gevoel dat veteraan Wim Sanders uit Groesbeek overhoudt aan het eerherstel voor hem en alle andere Dutchbat-militairen die de val van Srebrenica meemaakten in 1995.
Aanvankelijk kregen ze de schuld voor het ongekende drama dat zich daar voltrok, waarbij meer dan 8000 mensen omkwamen.

Nog elke dag aanwezig

"Er was en is maar één partij schuldig aan de val van de enclave Srebrenica en de genocide die daar op volgde. De Bosnische Serviërs en niet Dutchbat III." Woorden van minister-president Mark Rutte zaterdag in Schaarsbergen tijdens een officiële ceremonie waar veteranen als Wim Sanders erkenning kregen voor iets dat ze nog elke dag achtervolgt.
"1995 hè?", De blik van Sanders verraadt dat hij het verleden nog vers op zijn netvlies heeft. "Klinkt als heel lang geleden, maar het is nog elke dag aanwezig. Nog elke dag."
Bekijk hier de video:
Eerherstel voor de veteranen van Dutchbat III
Het leverde hem een post-traumatisch stress syndroom op. Srebrenica beheerst Wim Sanders uit Groesbeek nog dag en nacht. "Ik heb nog wel nachtmerries, ja. Je ziet de ellende, je ziet mensen overlijden, je ziet mensen verhongeren. En als je dan later hoort dat er zoveel moslimmannen zijn vermoord. Dat laat je nooit meer los, dat raak je nooit meer kwijt."

Als ratten in de val

Omsingeld door de vijand zaten ze met duizenden vluchtelingen als ratten in de val, met enkel wat licht en roestig wapentuig tot hun beschikking. Sanders: "Wij kregen de schuld. In beginsel werden we in Nederland afgeschilderd als een stel lafaards. Want we hadden niet gevochten. Vanuit hogerhand was er gewoon helemaal niets geregeld. Echt helemaal niets. Triest. En wij zaten de doodsangst uit. Te wachten van wat er zou gaan gebeuren. Maar er kwam niks, er gebeurde niks en het werd niks. Niks."
militairen van Dutchtbat III, Srebrenica 1995
militairen van Dutchtbat III, Srebrenica 1995 © archief Wim Sanders

Regering die er nu zit mag de puin ruimen

Premier Rutte erkende dat zaterdag volmondig. "Er was niet genoeg steun. Vanuit de politiek en de defensietop. Het kabinet rekent zich dat gevoel van gebrek aan erkenning aan. Vandaag maak ik, namens de Nederlandse regering, excuses. Aan alle mannen en vrouwen van Dutchbat III."
Nu, een kwart eeuw later, volgen in Schaarsbergen dus officieel excuses van de Nederlandse Staat. "Ik blijf erbij dat het vooral te laat is. Het is echt te laat", reageert de veteraan uit Groesbeek. "De regering die er nu zit mag de puin ruimen."
Erkenning is goed, maar praktisch leveren de excuses de veelal getraumatiseerde Dutchbat-veteranen helemaal niets op. "Ik blijf mijn flashbacks houden, ik blijf mijn herinneringen houden, ik blijf mijn angsten houden. En dat gaat echt niet weg met een excuses. Het lost eigenlijk niets op. Ik kom hier nooit meer vanaf."