Rijk van Nijmegen

Duizenden mensen herdenken slavernijverleden: 'Mag niet worden vergeten'

Samenzijn is een belangrijk onderdeel van het Keti Koti festival.
Samenzijn is een belangrijk onderdeel van het Keti Koti festival. © Omroep Gelderland
BERG EN DAL - Veel muziek, workshops, heerlijk eten en vooral ook samenzijn: in het Afrika Museum is zaterdagmiddag het Keti Koti festival gehouden. Tijdens Keti Koti wordt de slavernij herdacht en de afschaffing gevierd. Landelijk gebeurt dit op 1 juli, maar om zoveel mogelijk bezoekers te trekken besloot het Berg en Dalse museum dit weekend al groots uit te pakken.
“Ik ben hier vandaag, omdat de slavernij een onderdeel van mijn roots en onze cultuur is. Wij moeten weten waar we vandaan komen, zo komen we ook te weten wie we zijn, dus ik vind het herdenken heel belangrijk”, vertelt Rob Traag, een van de 4500 bezoekers van het festival.

Vrijheid vieren

Ook voor bezoeker Adeny van Engel is Keti Koti een dag waar ze heel bewust bij stilstaat. “Ik vind het een hele belangrijke dag voor ons als Surinamers, omdat gevierd moet worden dat wij vrij zijn en omdat de geschiedenis zoals wij die hebben meegemaakt niet mag worden vergeten. Voor mij is het ook een dag waarop ik verbinding zoek met andere mensen. Het is een dag vol feest, vrolijkheid en mooie mensen.”
Bekijk hier hoe Keti Koti gevierd werd in Berg en Dal:
Duizenden mensen herdenken slavernijverleden: 'Mag niet worden vergeten'
Haar broer Ashwin Balrak geniet ook met volle teugen van het samenzijn. “Ik vind het belangrijk om hier te zijn, omdat verschillende culturen bij elkaar komen. De saamhorigheid vind ik geweldig. Ook leren kinderen door Keti Koti meer over de geschiedenis van de slavernij, dat krijgen ze op school niet mee.”

Inspiratie en verbinding

Op 1 juli 1863 werd in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij afgeschaft. Hiermee kwam een einde aan ruim tweehonderd jaar slavernij. Het Afrika Museum staat al jarenlang tijdens Keti Koti stil bij deze geschiedenis.
“Bij ons in het museum staan verschillende aspecten vanuit het continent Afrika centraal. Wij hebben als Nederland een connectie met het West-Afrikaanse deel door het slavernij verleden. Als museum vinden wij het belangrijk hierbij stil te staan, zodat we nadenken over het verleden, kijken naar hoe we het doen in het heden en nadenken over de toekomst”, vertelt Nyanga Weder van het Afrika Museum.
Ze benadrukt dat ook saamhorigheid een groot onderdeel van het festival is. “We hopen dat mensen vandaag ervaren als een fijn samenzijn, elkaar inspireren en verbinding met elkaar voelen”.
Het festival is door zo'n 4500 mensen bezocht.
Het festival is door zo'n 4500 mensen bezocht. © Omroep Gelderland