Stedendriehoek

Bezoekers zoeken verkoeling in prehistorisch dorp Haps

Bezoekers in prehistorisch dorp Haps.
Bezoekers in prehistorisch dorp Haps. © Erfgoed Gelderland
APELDOORN - Museum Coda en prehistorisch dorp Haps in de bossen bij Apeldoorn brachten vandaag verkoeling tijdens de eerste etappe van de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Enkele honderden bezoekers trotseerden de hitte en namen een duik in de prehistorie. In CODA gaven archeologen lezingen over het Gelderse landschap en de natuur van duizenden jaren geleden. Ook waren de mooiste archeologische vondsten te zien en gaven vrijwilligers workshops.
Als klap op de vuurpijl reden historische pendelbussen van de stichting Veteraan Autobussen naar het prehistorische dorp Haps. Vrijwilligers lieten tussen de nagebouwde boerderijen het leven in de prehistorie zien. Een bezoek aan Haps is bijzonder, omdat het dorp normaal alleen toegankelijk is voor schoolklassen. De Verhaal van Gelderland Zomertoer in Apeldoorn valt samen met de Nationale Archeologiedagen.
Bezoekers in de bus onderweg naar Haps
Bezoekers in de bus onderweg naar Haps © Omroep Gelderland

'Gelukkig met kleine dingen'

Wil van Elk uit Huissen vond het bezoek aan de prehistorische boerderij indrukwekkend. “Je ziet met hoe weinig mensen in die tijd leefden. Ze zorgden voor elkaar. Waarschijnlijk waren ze gelukkig met hele kleine dingen.” Frits Mennen uit Heteren heeft vooral genoten van de lezingen. “Ze gaven een mooi overzicht van de Gelderse geschiedenis van tienduizenden jaren geleden. Onze beschaving is niet driehonderd jaar geleden begonnen, maar is een proces dat al lang geleden in de prehistorie is begonnen.”
Workshops van archeologen in CODA
Workshops van archeologen in CODA © Erfgoed Gelderland

Romeinen en Vikingen

De Verhaal van Gelderland Zomertoer brengt bezoekers iedere week in een andere periode uit de Gelderse geschiedenis. Op zaterdag 25 juni staat de Romeinse tijd centraal op de Valkhofheuvel in Nijmegen en op 2 juli is het de beurt aan de Vikingen op het ’s-Gravenhof in Zutphen. Iedere week beelden acteurs de geschiedenis uit en geven historici en archeologen meer informatie over een historische periode.
Op 13 en 14 augustus komt de hele Gelderse geschiedenis samen op kasteel Cannenburch in Vaassen. Honderden acteurs en andere artiesten treden op tijdens de grote finale van de Verhaal van Gelderland Zomertoer.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.