Rijk van Nijmegen

Asielzoekers halsoverkop naar crisisopvang in Beuningen

De opvang in de gemeente Beuningen
De opvang in de gemeente Beuningen © Gemeente Beuningen
BEUNINGEN - Beuningen vangt sinds vrijdagavond opnieuw een groep asielzoekers op. Dat heeft de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid bevestigd. "Het is gisteravond nog halsoverkop en met stoom en kokend water geregeld", zegt een woordvoerder.
Het gaat om asielzoekers die in het aanmeldcentrum in Ter Apel zaten. De gemeente laat weten dat er 65 mensen zijn opgevangen in sporthal De Tinnegieter. "Het gaat veelal om gezinnen", volgens een woordvoerder. "We hebben de asielzoekers hier gisteravond met medewerkers, vrijwilligers, tolken en het Rode Kruis opgevangen."
De sporthal doet sinds een maand dienst als een crisisopvangplek voor asielzoekers uit Ter Apel en vluchtelingen uit Oekraïne. Er werd al eerder een groep opgevangen die uit het aanmeldcentrum kwam. Het centrum in Ter Apel is al tijden overvol omdat er geen doorstroom is. Mensen sliepen er afgelopen week zelfs buiten.

De nood is hoog

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft vrijdagavond voor 175 asielzoekers op vier locaties in Nederland onderdak gevonden. Beuningen was er daar een van. "De directie is gisteravond nog gevraagd of de crisisopvang mogelijk was en toen moest alles nog worden geregeld", zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio. Het geeft aan hoe hoog de nood is en mogelijk blijft het hier niet bij: "We hebben nog wel wat plaatsen in onze regio. Het zou ons niet verbazen als we op korte termijn de vraag krijgen of we deze ook nog willen invullen."
De gemeente laat weten dat er nu 80 vluchtelingen uit Oekraïne in de sporthal verblijven en de groep van 65 asielzoekers die vrijdagavond aankwam. Het is nog niet duidelijk hoe lang de nieuwe groep blijft. De sporthal sluit in principe op 27 juni sowieso als crisisnoodopvanglocatie.