Noord-Veluwe

Boeren willen vaker langs bij minister, ondanks dat haar kinderen 'zaten te trillen'

Boeren in gesprek met de minister.
Boeren in gesprek met de minister. © Omroep Gelderland
HIERDEN - Stikstofminister Christianne van der Wal moet de komende tijd rekening houden met nieuwe boerenacties bij haar woning in Hierden.
"Dat zou zomaar kunnen gebeuren ja. Maar dan met veel meer. Wij zijn niet bangig uitgevallen", zegt voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) tegen de Volkskrant. Eerder noemde hij het protest van tientallen boeren vorige week vrijdag bij haar huis een 'topactie', ondanks de felle kritiek die daarop kwam uit politiek Den Haag.

Geen enkel medelijden

Met de kinderen van de minister, die tijdens het protest volgens Van der Wal 'binnen zaten te trillen', heeft hij geen enkel medelijden. Op de vraag wat hij denkt als hij de minister dat hoort zeggen, antwoordt hij: 'dat het pussy's zijn."
Evenmin vindt de FDF-leider dat zo'n actie bij het huis van de minister te ver gaat. "Nee. In Den Haag zeggen ze dat het een morele grens overgaat. Goed, Van der Wal had een halfuurtje een paar boeren op de stoep. Maar dat staat niet in verhouding tot wat ze zelf al die boerengezinnen aandoet", aldus Van den Oever in de Volkskrant.

Snelwegen blokkeren

Farmers Defence Force (FDF) is van plan keihard actie te gaan voeren tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Daarbij wordt onder meer gedacht aan 'de voedselvoorziening platleggen met een leverstop en snelwegen blokkeren in Natura 2000-gebieden', zegt Van den Oever. "Naar Schiphol kan ook. We bouwen het op en gaan door tot het af is."
Volgens hem stoppen de boerenacties pas 'als al die onzin over stikstof nou eens een keer ophoudt'.
Minister Van der Wal maakte vorige week bekend dat de uitstoot van stikstof fors omlaag moet, zodat de natuur kan herstellen. Dat heeft grote gevolgen voor boeren. Volgens de doelstellingen van het kabinet moet de uitstoot in de Gelderse Vallei, Nood-Brabant en Limburg met meer dan de helft omlaag.