Liemers

'Eeuwenoud' zwaard uit Babberich blijkt gekocht op Marktplaats

Het 'gevonden' zwaard
Het 'gevonden' zwaard © Omroep Gelderland
BABBERICH - Het leek er deze week op dat het zwaard uit de eeuwenoude sage rond Huize Babberich was gevonden. Maar een regioarcheoloog brengt nu duidelijkheid: het is bedrog.
Arthur de Nerée tot Babberich, de huidige kasteelheer, vertelde woensdag aan Omroep Gelderland dat een magneetvisser een wel heel bijzondere vondst had gedaan in het water rondom Huize Babberich. Er was een oud zwaard naar boven gehaald dat mogelijk te maken had met de grootste mythe die rond het kasteel hangt.
Een dienstmeid zou eeuwen geleden vijf rovers die het kasteel probeerden binnen te dringen, hebben onthoofd met een zwaard. Het wapen werd nadien nooit gevonden.

Broodjeaapverhaal

Toen deze week in het water rondom Huize Babberich een zwaard van zo'n 45 centimeter werd ontdekt, werd de link met de mythe dan ook meteen gemaakt.
De regioarcheoloog baalt dat het een broodjeaapverhaal blijkt te zijn. "Het zwaard is aangeschaft via Marktplaats waar het in ieder geval op 23 mei aangeboden werd. Vervolgens is blijkbaar gedaan alsof het met magneetvissen uit het water rond het kasteel is opgevist. Sommige mensen doen blijkbaar alles voor een leuk verhaal", schrijft de archeoloog op Facebook.
'Eeuwenoud' zwaard uit Babberich blijkt gekocht op Marktplaats
'Eeuwenoud' zwaard uit Babberich blijkt gekocht op Marktplaats © Omroep Gelderland
Volgens de advertentie op Marktplaats is het zwaard opgegraven in Duitsland. Hoe oud het precies is, weet de verkoper niet.

'Mooie stunt'

Kasteelheer Arthur de Nerée tot Babberich spreekt over een 'mooie stunt' van de magneetvisser. "Ik heb een paar keer aan hem gevraagd of zijn verhaal wel klopte en pas op donderdagochtend heeft hij opgebiecht het verzonnen te hebben. Toen was het al opgepikt door de media."
Arthur de Nerée met het zwaard dat uit het water is gevist.
Arthur de Nerée met het zwaard dat uit het water is gevist. © Omroep Gelderland