Noord-Veluwe

Beeld nieuw wolfje 'te schattig' om te delen, vrees voor wolventoerisme

Fotograaf Jeroen Gommers  legde eerder een wolf vast in het Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Fotograaf Jeroen Gommers legde eerder een wolf vast in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. © Jeroen Gommers
APELDOORN - Er is een zes á acht weken oud wolvenwelp vastgelegd op beeld in het wolvenleefgebied op de Noord-Veluwe. Er zijn twee bevestigde waarnemingen van het jonge dier, meldt de Zoogdiervereniging. De beelden worden bewust niet gedeeld met de media uit angst voor wolventoerisme.
Toch mocht Omroep Gelderland het beeldfragment eenmalig bekijken om zo te controleren of er daadwerkelijk een welp is gezien. "Piepjonge dieren in het algemeen zijn te schattig en daar komen mensen graag op af", vertelt Glenn Lelieveld van het wolvenmeldpunt waar de waarnemingen zijn gedeeld. Op het beeld zie je het wolvenwelpje rondlopen en snuffelen, dichtbij een wandelaar die met een telescoop het dier bekijkt en het welpje ook op beeld vastlegt.
Het wolvenmeldpunt mag de beelden niet vrijgeven van de provincie Gelderland en BIJ12, dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland. "Dat doen we bewust nu niet omdat er anders toeristen op af komen die de wolvenwelpen willen zien" zegt Glenn Lelieveld. "Waarschijnlijk worden later in het jaar de beelden wel gedeeld, omdat het dan rustiger is in de wolvenleefgebieden.
De jonge wolvenwelpen zijn na de zomer dan oud genoeg om wel weg te lopen van mensen, aldus Lelieveld. "Als de welpen ouder zijn, leren ze schuw te zijn. Dit gedrag wordt aangeleerd door de oudere wolven."

Vierde keer wolvenwelpen Noord-Veluwse roedel

Het jonge welpje dat is vastgelegd op beeld, is waarschijnlijk afkomstig van de gevestigde Noord-Veluwse roedel. Volgens de Zoogdiervereniging zou hiermee dit de vierde worp van de roedel zijn. In de roedel zijn in 2019 vijf welpen, in 2020 vier welpen en in 2021 zes welpen geboren. De wolvin vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe en daar kwam begin 2019 een mannelijke wolf bij. Het is onduidelijk hoe groot de roedel op dit moment is.

Vijf welpen eenmalig gezien

Er is ook een zichtwaarneming binnengekomen van vijf welpen. Dit is nog niet met beeld bevestigd. Volgens Lelieveld gaat het om een melding van een terreinbeheerder. Diegene zegt het vijftal gezien te hebben. Lelieveld: "Dit nemen we heel serieus omdat de beheerder verstand van zaken heeft."

Oproep: 'Verstoor de wolven niet'

De Zoogdiervereniging en organisaties die natuur beheren roepen gezamenlijk op om de toegangsregels van de gebieden op te volgen om de verstoring van jonge wolven tegen te gaan. Volgens de Zoogdiervereniging kan de aanwezigheid van wandelaars ertoe leiden dat de ouderdieren de welpen niet durven te benaderen en ze daardoor onbeschermd zijn voor vossen of wilde zwijnen.

Wolf toch gezien?

Het wolvenmeldpunt geeft aan dat als je een wolf dan toch toevallig ziet, je dan afstand mag houden. "Maak dan een foto of video en deel dat met het wolvenmeldpunt. " Daarmee help je volgens Lelieveld het onderzoek naar de wolven.