Arnhem en omstreken

Depressie onder jongeren meer aanpakken, zegt Kamerlid

Lisa Westerveld.
Lisa Westerveld. © ANP
ARNHEM - Meer dan de helft van de Gelderse jongeren heeft te maken met depressieve gevoelens, blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Annemarie van Harn, directeur van GGZ Centrum Wageningen, beaamt dit: "Wij krijgen dagelijks vijf nieuwe meldingen, zeker de helft daarvan is jong."
Volgens Van Harn was er voor de coronacrisis al sprake van een toename van depressieve jongeren. "Alle maatregelen hebben dit verergerd. Als je geen ruimte krijgt om te leven, krijg je meer klachten", zegt in de Week van Gelderland.
Ook Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks beschrijft dit. "De problemen zijn alleen maar groter geworden. Wachttijden lopen op tot 17 weken of langer." Volgens Westerveld staan er in totaal 80.000 mensen op de wachtlijst voor GGZ-hulp.

Wachtlijsten aanpakken

Het Groen Linkskamerlid vindt dat de minister Conny Helder voor Langdurige Zorg meer moet doen. "We zouden het heel gek vinden als je een been breekt en we zeggen, je krijgt eerst een intake en dan moet je nog een paar weken wachten. Waarom doen we dat bij de mentale zorg wel?"
Minister Conny laat in een reactie aan Omroep Gelderland weten dat de wachtlijsten oplopen door grote personeelstekorten. Zij wil het probleem aan de voorkant aanpakken en de gezondheid en de mentale weerbaarheid van jongeren vergroten.
Lisa Westerveld vindt dat dit mooi klinkt, maar dat dit geen oplossing is voor de problemen die nu spelen. "Er zijn zelfs GGZ-instellingen, ook in Gelderland, die moeten sluiten. Als er zulke grote personeelstekorten zijn, dan moet daarin geïnvesteerd worden. De minister moet dat gaan aanpakken."
Bekijk hieronder de uitzending van de Week van Gelderland over depressie onder jongeren