Achterhoek

Snelheidsborden bij Etten waarschuwen (even) het verkeer

Digitale borden bij Etten wijzen op de snelheid van automobilisten.
Digitale borden bij Etten wijzen op de snelheid van automobilisten. © REGIO8
ETTEN - Digitale snelheidsborden waarschuwen weggebruikers in Etten. De provincie heeft de borden geplaatst om te zorgen voor bewustwording. Dorpsbewoners klagen al erg lang over een levensgevaarlijke kruising, meldt REGIO8.
"Dit kan bijdragen aan een veiligere situatie", aldus een woordvoerder van de provincie over de nieuwe borden. Bij de kruising van de Slingerparallel (N317) met de Oude IJsselweg staan de borden nu twee weken. "Het is puur ter bewustwording en om de weggebruikers een spiegel voor te houden."
De borden verdwijnen ook weer na twee weken. Volgens de provincie is dan het effect weer verdwenen. Wel komen er maandag zogenoemde telcamera's. "Die tellen wat aan gemotoriseerd en langzaam verkeer langskomt", vervolgt de woordvoerder. "We lezen ze uit en zo kunnen wij zien wat drukke tijdstippen zijn en welk verkeer daar aan deelneemt."

Nieuw ziekenhuis

De meting gebeurt na vragen van de omgeving, laat de provincie weten. "Het is nog geen aanpassing, maar meten is weten." Voor 2024 staat de kruising op de planning voor onderhoud, eerder verwacht de provincie geen definitieve aanpassingen. De provincie zegt breder te kijken. Zo wordt rekening gehouden met de mogelijke komst van het nieuwe ziekenhuis aan de N317.
Inwoners van Etten willen al tijden dat de kruising wordt aangepakt. Onlangs plaatsten ze spandoeken op de plek waar in oktober vorig jaar een veertienjarige scholier om het leven kwam.

'In ieder geval iets'

"Het liefst waren we gelijk een stap verdergegaan, maar dit is in ieder geval iets", laat Luc Löverink namens Comité Dorpsbelangen Etten weten. De Ettenaar geeft aan dat er ook een uitnodiging is ontvangen voor overleg over het kruispunt. "We zijn blij dat er nu gang in zit."