Gelderse Vallei

Boerenprotest in Stroe 'met de rug naar Den Haag'

Archieffoto van een boerenprotest in 2019.
Archieffoto van een boerenprotest in 2019. © Persbureau Heitink
STROE - Terwijl de gemeente Barneveld zich beraadt over het verlenen van een vergunning, zijn de boeren bezig plannen te maken voor de grote protestactie van woensdag 22 juni. Volgens organisator Jeroen van Maanen van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond is de bereidheid 'idioot' hoog. "Het gaat om een positieve actie, met een keiharde boodschap." Hij vertelt meer over de plannen voor volgende week.
De gemeente Barneveld komt pas maandag met een besluit of het protest door mag gaan. Van Maanen denkt dat de actievoerders aan de voorwaarden die de gemeente stelt kunnen voldoen. Of er een maximum aantal trekkers is dat naar de Gelderse Vallei mag komen, weet hij niet. "Je kunt hier wel een getal aan hangen, maar we werken niet met inschrijving. We kunnen een inschatting maken van het aantal boeren dat bereid is naar de actie te komen. En we doen ons uiterste best om dit in goede banen te leiden. Meer kunnen we niet doen."

Met de rug naar Den Haag

Om iedereen de kans te geven naar het protest te komen, zal het programma rond de middag starten. "We hebben een aantal sprekers, maar wij zijn niet van de lange verhalen. We willen laten zien dat we Den Haag de rug toekeren door samen te komen in Stroe."

Pijn gevoeld 'op de Veluwe'

De keuze voor het Veluwse dorp is logisch, stelt Van Maanen. "De gemiddelde boer wil niet in Den Haag zijn. Daarnaast is de Gelderse Vallei het hardst getroffen in de plannen van minister Van der Wal. Op de hele Veluwe wordt de pijn gevoeld."

Ruimte voor hulpdiensten

In de voorwaarden die de gemeente Barneveld zal stellen, ziet Van Maanen geen problemen. "Dit zijn standaard formaliteiten waar je aan moet voldoen, dat heb je ook als je een dik feest geeft. Dan heb je er ook aan te voldoen. Ambulances moeten er gewoon door kunnen komen."
Over de sprekers kan Van Maanen nog niet veel kwijt. "Als je zo'n actie bedenkt, kun je twee kanten op. Je kunt je tegenstanders op een podium afbranden, maar daar schiet je niks mee op. Er zijn provincies die constructief in de wedstrijd zitten. Daar kun je mee in gesprek. Of mevrouw van de Wal komt, geen idee. Ze is welkom, misschien kan ze er nog wat van opsteken."
Het programma is nog niet helemaal rond. Van Maanen verwacht niet dat het laat gaat worden woensdag. "Na een aantal sprekers is het nog een frietje eten en dan weer op de trekker naar huis. Om te melken."

Zie ook: