Stedendriehoek

Jaap en Niels beginnen boerderij: 'Vanaf 100 euro doe je mee'

Niels Moshagen en Jaap Fris zijn samen een boerderij gestart.
Niels Moshagen en Jaap Fris zijn samen een boerderij gestart. © Omroep Gelderland
EMPE - De stikstofcrisis zet het beroep van de boer flink onder druk. Maar dat weerhoudt ondernemers Jaap Fris en Niels Moshagen er niet van een eigen boerderij in Empe te starten: Erve Kiekebos. Het wordt geen gewone boerderij, maar een regeneratieve boerderij waar de biodiversiteit centraal staat. Is dat ook een oplossing tegen het stikstofprobleem?
Jaap en Niels waren al een langere tijd aan het ondernemen met een sociaalecologische impact. "Dat zijn alle initiatieven met een positieve invloed op de aarde, bijvoorbeeld oprolbare zonnepanelen", licht Jaap toe. Hun onderneming groeide, ze konden het werk met z'n tweeën niet meer aan. "We gingen een thema zoeken en via voedselproductie kwamen we uit bij het bodemleven. Een wereld ging voor ons open."

Zoektocht naar grond

De twee ondernemers raakten enthousiast om een boerderij te starten. "Het is lastig om grond te vinden als je geen kind van een boer bent of geen zak met geld hebt. We hebben drie jaar gezocht naar grond", vertelt Jaap.
Deze boeren beginnen tijdens de stikstof een nieuw bedrijf
Zo kwamen ze in Empe terecht. Stichting Lenteland was daar op zoek naar jonge boeren die een boerderij willen starten op 19 hectare land. Dat stuk land behoorde vroeger tot een melkveebedrijf.
Uiteindelijk zijn de heren het langst in de race gebleven en zijn ze nu volop de regeneratieve boerderij aan het opzetten. "Het is een boerderij waar het bodemleven en de biodiversiteit centraal staan. Het perceel wordt heel divers aangeplant met planten, bomen en struiken. Wij zoeken naar gewassen die het goed met elkaar doen zodat wij zo min mogelijk hoeven in te grijpen. We creëren bijvoorbeeld habitat voor allerlei insecten die ons onder andere helpen met plaagdierbestrijding en het bestuiven van gewassen."
Mensen zeggen: je gaat in een rare tijd een carrièreswitch maken.
Jaap Fris
Jaap en Niels gaan daarnaast geen bestrijdingsmiddelen toepassen en zo min mogelijk met machines werken. Maar is het dan toch niet gek om midden in de stikstofcrisis als agrariër te starten? "Mensen zeggen: je gaat in een rare tijd een carrièreswitch maken. We hebben te veel stikstof, maar wij gaan daar niet aan bijdragen omdat wij niet zo veel mest gaan gebruiken. We krijgen later ook dieren, maar de hoeveelheid stikstof die daarbij vrijkomt, zal de bodem juist voeden."

Kansen voor andere boeren?

De nieuwe agrariër begrijp de boosheid van protesterende boeren. "Alle boeren hebben netjes hun bedrijf opgebouwd en gedaan wat de overheid van hen vroeg. Nu zitten we met te veel stikstof." Hij ziet juist kansen voor boeren in nieuwe manieren van verbouwen. "We zullen meer boeren nodig hebben als we meer met de handen willen werken. In de omgeving is er al een flinke groep boeren die interesse heeft in de natuurinclusieve landbouw."
De boerderij van Jaap en Niels moet binnen vier jaar rendabel zijn. "Als we kijken naar de tuin, dan kunnen we tweehonderd monden voeden. Maar er komen ook bomen met fruit en noten dus dan hoop ik dat we zo veel mogelijk regionaal kunnen afzetten."

Steentje bijdragen

Iedereen kan daarnaast bijdragen aan de boerderij die onderdeel uitmaakt van een burgercoöperatie. "Je kunt straks vanaf 100 euro mede-eigenaar van de coöperatie worden. Zo profiteer je van de opbrengst en draag je bij aan de biodiversiteit." Op zaterdag 25 juni is er een open dag waarop iedereen kennis kan maken met het boerderijconcept van Jaap en Niels.
Zie ook: