Arnhem en omstreken

Elke schoolpauze naar de Jumbo

Arnhemse scholieren bezoeken de Jumbo aan de Rosendaalseweg.
Arnhemse scholieren bezoeken de Jumbo aan de Rosendaalseweg. © RTV Connect
ARNHEM - Op steeds meer plekken kunnen schoolgaande jongeren snel een ongezonde hap scoren. Het aanbod van fastfood op 5 minuten van het schoolplein is in de afgelopen 10 jaar bijna verdubbeld. Het kabinet wil daar iets tegen doen.
In de Arnhemse wijk Paasberg vinden de leerlingen van het Beekdal Lyceum een Jumbo op nog geen vijf minuten lopen, stelt RTV Connect vast. In de supermarkt is het tijdens de pauzes een komen en gaan van leerlingen. "Het wordt ons moeilijk gemaakt een gezonde keuze te maken, ik ga elke pauze naar de Jumbo", zegt een scholier.
Op loopafstand van de nieuwe locatie van het RijnIJssel aan de Velperweg heeft Albert Heijn begin dit jaar een nieuwe vestiging geopend. De supermarkt is weliswaar gevestigd in appartementencomplex High Park, maar de leerlingen van de mbo-school hoeven alleen de straat maar over te steken voor een snack.
Het aantal supermarkten in de buurt van een school is in de afgelopen tien jaar met 26 procent toegenomen, meldt onderzoeksplatform Pointer.

Maatregelen tegen fastfoodlocaties

Staatssecretaris Van Ooijen (gezondheidspreventie) wil maatregelen nemen tegen de explosieve toename van fastfoodlocaties in de buurt van scholen. De makkelijke verkrijgbaarheid van ongezond eten draagt volgens deskundigen bij aan het oplopende overgewicht en ziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.