Rijk van Nijmegen

Hoe twee jongens zorgden voor een pumptrack in Beuningen

Eli (links) en Robin namen het initiatief voor een skatepark.
Eli (links) en Robin namen het initiatief voor een skatepark. © RN7
BEUNINGEN - Als alles gaat zoals verwacht, krijgt de jeugd van Beuningen in de loop van volgend jaar een zogeheten pumptrack. Dit is een kruising van een crossbaan en een skatepark en geschikt voor alle fiets- en skatesporten. Bovendien kan het worden gebruikt door alle leeftijden.
Het idee was afkomstig van de vrienden Eli Schuit (10) en Robin Kessels (11). Zij lanceerden hun plan tijdens een raadsvergadering, daarbij ondersteund door driehonderd handtekeningen van jongeren.
Ze introduceerden aanvankelijk het plan voor een skatepark. Het dagelijks bestuur van Beuningen voelde meer voor een pumptrack, mede omdat alle leeftijden daar terecht kunnen. Sportpark de Ooigraaf wordt hoogstwaarschijnlijk de locatie van deze voorziening.
Eli en Robin vertelden eerder al aan RN7 waarom er een pumptrack moet komen in Beuningen:
Een bedrag in de Perspectiefnota van burgemeester en wethouders van Beuningen verraadt de aanleg van de pumptrack. Het Beuningse college presenteert, meldt RN7, op 12 juli deze meerjarennota aan de gemeenteraad. Het bedrag wordt gebruikt om de aanleg van de baan verder te onderzoeken.
Daarnaast komt er samen met jongeren uit Beuningen een definitief programma van eisen. Heeft het college eind dit jaar een definitief plan samengesteld, dan kan de pumptrack "in principe in 2023 worden gerealiseerd", zegt een woordvoerder van de gemeente. Maar het laatste woord is aan de gemeenteraad. Die moet akkoord gaan.
De aanleg kost waarschijnlijk minimaal 120.000 euro. Daar komen elk jaar onderhoudskosten van 5 mille bovenop.