Stedendriehoek

Verkoelende plons? Let op, zwembaden zijn niet altijd open

Laurens (12) kan niet meer zo vaak als hij wil in het Boschbad terecht
Laurens (12) kan niet meer zo vaak als hij wil in het Boschbad terecht © Omroep Gelderland
APELDOORN - Wil je met dit mooie weer een frisse duik nemen? Check dan eerst de openingstijden van het zwembad. Net als veel andere organisaties hebben ook zwembaden een tekort aan personeel. Daardoor zijn ze genoodzaakt de deuren vaker te sluiten.
Laurens (12) kan erover meepraten. Hij woont vlakbij het Boschbad in Apeldoorn en neemt regelmatig na schooltijd een duik. Met zijn klasgenoten werd hij laatst onaangenaam verrast: “We spraken op school af om te gaan zwemmen. Toen stonden we voor de deur en bleek het zwembad dicht. Dat is echt jammer.”
Door een tekort aan seizoenskrachten heeft het openluchtbad aangepaste openingstijden. “We hebben niet genoeg personeel om veiligheid te bieden. Er moet genoeg toezicht zijn. Daarom moeten we er helaas voor kiezen om het bad af en toe te sluiten”, zegt woordvoerder Judith Rijpstra.
Kijk naar een reportage:
Zwembaden kampen met te weinig personeel

Landelijk probleem

“Het is een landelijk probleem. Er zijn zwembaden die überhaupt niet open zijn”, weet Carla Maessen, directeur van Accres, dat sportlocaties in Apeldoorn beheert, waaronder het Boschbad. Samen met branchegenoten werkt ze aan een campagne om het vak meer bekendheid te geven. “We moeten laten zien hoe leuk het vak van toezichthouder en zwemdocent is.”

Trukendoos

Om op korte termijn personeel te werven, trok ze een enorme trukendoos open. “Collega's krijgen cadeautjes als ze mensen aandragen. Zelfs speeddaten. Alles wat we kunnen bedenken hebben we gedaan. Ook vriendengroepen zijn van harte welkom. Dat wilden we vroeger juist nooit."
De inspanningen leveren wel wat personeel op, maar niet genoeg. Badmeester Stijn Seijnaeve: “Ik werkte de laatste tijd zes of zeven dagen in de week.” Hij hoopt dat nieuwe collega's zijn team gauw komen versterken. “Het is heel afwisselend werk. Je zorgt voor de veiligheid en dat mensen na afloop met een blij gezicht weer naar huis gaan.”
Een uitgebreid cv hoeft nieuw personeel niet te hebben. “Je moet kunnen zwemmen. Wij leiden je op tot vakbekwaam toezichthouder. En je krijgt een BHV-diploma.” Lang hoeven nieuwelingen niet in de studieboeken te duiken. “In drie avonden ben je klaar.”

Hoger uurloon dan horeca

Het tekort aan seizoenskrachten speelt niet alleen bij zwembaden. Toch denkt de zwembadbeheerder een belangrijke troef in handen te hebben: “Je verdient bij ons meer dan in de horeca. Wij hebben een hoger uurloon. Onze cao is vergelijkbaar met die van gemeenten.”
Aanlokkelijk klinkt dat voor de 12-jarige Laurens nog niet: “Ik wil later geen badmeester worden. Die is van de regels en daar ben ik niet van. Ik zou kinderen gewoon onderaan de duikplank laten hangen. Wat ik dan wel wil worden? Rijk!”
Hoe groot het personeelstekort in zwembaden is, kan de Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (Wizz) niet zeggen. “We herkennen het probleem wel, maar niet elk zwembad heeft er last van.” De zwembond (KNZB) juicht het toe dat de branche er alles aan doet om nieuw personeel te werven: “Voor ons is het ontzettend van belang dat we veilig kunnen zwemmen in Nederland. Het liefst in een gecontroleerde omgeving, zoals een zwembad.”