Gelderse Vallei

Boeren en stikstof: dit is waarom er zoveel onrust is in onze provincie

De Gelderse veestapel is aanzienlijk, vooral in de Gelderse Vallei
De Gelderse veestapel is aanzienlijk, vooral in de Gelderse Vallei © Pixabay
ARNHEM - De nieuwe stikstofplannen van het kabinet hangen als een donkere wolk boven het lot van veel boeren in onze provincie. En dat de onrust in Gelderland groter is dan in de meeste andere provincies, valt goed te begrijpen. We hebben bovengemiddeld veel landbouwbedrijven en nergens in Nederland zijn meer koeien te vinden dan bij ons. Maar over hoeveel varkens, geiten, koeien en kippen hebben we het dan? We zetten de cijfers voor je op een rijtje.
Uit de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt op te maken dat we in Gelderland 8.758 landbouwbedrijven hebben. Dat zijn er een stuk minder dan twintig jaar geleden, toen hadden we er nog bijna 16.000. Alleen is de veestapel in die twintig jaar lang niet zo drastisch afgenomen als het aantal boerenbedrijven. Sterker nog: het aantal koeien is zelfs gestegen. Meer koeien, maar minder boeren dus.
Bekijk hieronder hoeveel Gelderse landbouwbedrijven er zijn.
Als we kijken naar heel Nederland zijn er nergens zoveel koeien als hier in Gelderland. Tijdens het meetmoment in 2021 hadden we er meer dan 900.000. Dat is bijna 25 procent van het gehele Nederlandse totaal.
Overijssel staat op plek twee als het om rundvee gaat. Daar huizen zo'n 600.000 koeien. Qua varkens (meer dan anderhalf miljoen) en kippen (meer dan 17 miljoen) scoren we ook hoog op de provinciale veestapel-ranglijst. Alleen in Noord-Brabant zijn nog meer kippen en varkens te vinden.
Bekijk hieronder de Gelderse veestapel:

Harde ingreep in Gelderse Vallei

Het epicentrum van de onrust bevindt zich nu in de Gelderse Vallei. Een gebied van zes Gelderse gemeenten waar het kabinet toe wil werken naar een emissiereductie van bijna 60 procent en op sommige plekken zelfs meer.
En dat juist dit gebied onder een vergrootglas ligt is niet gek. Het schurkt tegen een groot natuurgebied aan (de Veluwe) en het aandeel in de Gelderse veestapel is hier behoorlijk groot. Met meer dan 400.000 koeien, bijna even zoveel varkens en meer dan negen miljoen kippen is de concentratie vee hier gigantisch te noemen. Een plek waar het kabinet een hoop denkt te winnen, maar waar de boeren juist veel vrezen te verliezen.
Onderstaand kaartje maakt duidelijk hoe groot het aandeel van de Gelderse Vallei is:
Deze kaart toont voor alle postcodes in de Gelderse Vallei het aantal dieren dat daar in 2020 werd gehouden (gemiddeld over het gehele jaar). Deze gegevens zijn door de veehouders verstrekt aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Omroep Gelderland kreeg toegang tot deze cijfers na een wob-verzoek.