Gelderse Vallei

Verkeersinfarct voorspeld, 'tienduizenden boeren naar Barneveld'

Een foto van de boerenprotesten op 1 oktober in 2019, mogelijk wordt deze actie 3 keer zo groot.
Een foto van de boerenprotesten op 1 oktober in 2019, mogelijk wordt deze actie 3 keer zo groot. © ANP
BARNEVELD - De grote boerenactie op 22 juni is op het terrein van een boer in de gemeente Barneveld, bevestigen bronnen aan Omroep Gelderland. Naar verwachting is de actie 3 tot 4 keer zo groot als die op 1 oktober in 2019 toen duizenden boeren zich verzamelden op het Malieveld in Den Haag. Er wordt rekening gehouden met 20.000 tot 30.000 boze boeren.
De actie volgende week wordt veel groter. "De bereidheid om mee te doen is enorm", meldt een betrokkene. "De meeste boerenorganisaties staan hierachter."
De gemeente Barneveld wacht nog op een formele aanvraag voor een vergunning voor de demonstratie, maar zegt de actie toe te willen staan. Er komen zelfs boeren van de Waddeneilanden om te protesteren, hoorde verslaggever Annemieke Schakelaar donderdag in Barneveld.

Actie leidt tot verkeersinfarct

De massale komst van demonstrerende boeren leidt tot een verkeersinfarct waar iedereen last van krijgt. Schakelaar: "Die actiebereidheid is zo groot omdat de boeren vinden dat ze door de stikstofplannen van het kabinet kapot worden gemaakt."
Ze sprak Wim Brouwer van LTO Noord Gelderse Vallei, die zei: "Ik hoor schrijnende verhalen. Gezinnen hebben opvolgers op school en die komen thuis met de vraag of ze wel door moeten gaan. Ik roep de mensen op om bestuurders op te zoeken en in gesprek te gaan. We proberen ze bij te staan. En ze staan er niet alleen voor, want we zijn met meer."
Ze willen de maatschappij met de betoging wakker schudden, vertelt verslaggever Schakelaar. "Het is niet hun bedoeling om de maatschappij te ontwrichten, maar ze willen een signaal afgeven. De boeren vormen 2 procent van de bevolking maar ze zorgen voor het eten voor de andere 98 procent. En laat het, zo zeggen de boeren, de mensen maar eens duidelijk worden dat de sector de nek om wordt gedraaid."

'Meegepraat voor Jan Lul'

De stikstofuitstoot in de Gelderse Vallei moet met bijna 60 procent naar beneden, meldde het kabinet vorige week. Voor boeren die dicht bij een natuurgebied werken, kan dat percentage nog veel hoger uitvallen. Schakelaar: "De boeren die ik sprak zeggen dat ze twee jaar hebben meegepraat over de plannen. Ze hebben ideeën ingebracht hoe die stikstofuitstoot naar beneden kan. En nu komt het kabinet met plannen waar niets van die ideeën in terug is te vinden. Ze hebben het gevoel dat ze voor Jan Lul hebben meegepraat."
Vertegenwoordigers van pluimvee-, rundvee- en varkenshouders zeggen tegen Omroep Gelderland dat ze de gemoederen tot bedaren moeten brengen. "De woede is heel groot onder de boeren", zegt Schakelaar.
Door vogelgriep wordt deze weken het ene na het andere pluimveebedrijf geruimd. Een klap voor de sector die het hart heeft in de Gelderse Vallei. Maar het kabinet spaart ook de geplaagde pluimveehouders niet. Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders: "Met één pennenstreek worden heel veel pluimveebedrijven kapot gemaakt op basis van de verkeerde argumenten. Het leed onder de boeren is gigantisch."