Achterhoek

Voor twee ton kan de pont van Dirk van jou zijn: 'Je moet kunnen genieten'

Dirk Wijers wil zijn veerpont verkopen.
Dirk Wijers wil zijn veerpont verkopen. © Omroep Gelderland
BRONKHORST - Ben je dol op varen en heb je ook een vaarbewijs? Dan is eigenaar worden van een veerpont misschien iets voor jou. De kans om een veerpont te kopen is er nu: pontbaas Dirk Wijers heeft zijn pontje in de openbare verkoop gezet.
Wijers vaart al ruim vijftig jaar de IJssel over van het stadje Bronkhorst naar Brummen. Inmiddels is hij 70 jaar en heeft hij last van zijn knie. Daarom wil hij van de pont af. Dat wil hij al een tijdje: "In 2018 heb ik de pont al te koop gezet. Ik heb dat in de schipperswereld gedaan, omdat die mensen kunnen varen." Zonder resultaat, er reageerde bijna niemand. En daarom hangt en nu op een wit A4-tje in grote letters op de pont: 'Veer te koop'.

Vaardigheden

Als toekomstig veerbaas moet je wel iets in huis hebben. Naast de technische papieren - zoals bijvoorbeeld een vaarbewijs - moet je ook stressbestendig zijn. "Daarnaast moet je uren willen maken", zegt Wijers. "Je kunt niet zomaar zeggen, ik vaar niet. Op feestdagen ben je ook aan het werk." Een beetje technisch onderlegd zijn, is ook handig. En - heel belangrijk - je moet van water houden. "Je moet kunnen genieten van het water en van de natuur."
Bekijk hier wat je als pontbaas precies moet doen:
Voor twee ton kan de pont van Dirk van jou zijn

Dun belegde boterham?

"Ik weet niet waarom ik hem nog niet verkocht heb", zegt Wijers. "Je kunt hier echt een boterham mee verdienen hoor!" De pont is 90 jaar oud en door Wijers zelf aangeschaft toen hij in de jaren 70 het vaarrecht van zijn vader overnam. "Vorig jaar heeft ie zijn vijfjaarlijkse keuring gehad en de inspecteur heeft gezegd dat het schip nog wel 35 jaar meekan."
Toch is er geen groot bedrijf dat zijn pont erbij wil kopen: "Daarvoor is de opbrengst te klein", legt hij uit. "Ik vaar zonder subsidies en ik moet het hier vooral van de toeristen hebben. Commercieel gezien is dat misschien minder aantrekkelijk, maar ik kan heel goed rondkomen hoor."

Animo is er wel, maar niet groot

Voor twee ton is het schip, inclusief veerrecht, voor jou. Als je aan de passagiers vraagt of ze interesse hebben, is niet iedereen enthousiast. "Nu in de zomer lijkt het mooi, maar je moet in de winter ook varen", zegt één van hen. "Tja, je gaat alleen maar heen en weer, hè?" zegt een ander.
"Dat kan wel zo zijn", weerlegt Wijers die kritiek. "Maar als je de hele dag achter een laptop zit, dan zie je toch ook steeds hetzelfde? Ja, je ziet steeds een andere pagina, maar moet je eens kijken wat voor een pagina's ik hier zie." Kijkend uit zijn kajuit wijst hij naar het landschap, de vogels en de vliegtuigen die hij ziet.

Gelderse veren

Gelderland kent behoorlijk wat veerponten omdat het een waterrijke provincie is. In Gelderland zijn er in totaal 46 bemande veren. Wat Wijers doet, is bijzonder. "De meeste ponteigenaren hebben medewerkers in dienst", zegt John Ruiter van de Vereniging Vrienden van de Voetveren. "Daarnaast zijn er ook veel pontjes van vrijwilligers." Volgens Ruiter heb je twee soorten veren: "Je hebt economische veren en toeristische veren. Als je naar de verhouding in Gelderland kijkt, dan is dat ongeveer fifty-fifty: er zijn in totaal 21 toeristische veren en 25 economische veren."

Einde nabij?

Wijers wacht al vier jaar op een koper. Nog eens vier jaar wachten, dat ziet hij niet zitten. "Nee, dat doe ik niet. Misschien is het dan de schroothoop die wacht", zegt hij.
Mocht de koper niet komen, dan zou dat betekenen dat er een einde komt aan een eeuwenlang veerrecht. "Ik heb papieren thuis waarop staat dat het pontje in 1808 veerrechten heeft gekregen, dat is in de tijd van Napoleon." Wie zich afvraagt hoe het er toen uitzag? Een houten plank met daarop twee mannen die een boomstronk in het water duwen om zich voort te bewegen.
Toch denkt Wijers niet dat het zover zal komen dat het pontje niet meer vaart: "Ik kan me niet voorstellen dat niemand het veerpontje wil kopen. Het beroep is toch prachtig? Je bent buiten, je bent eigen baas en je hebt geen gezeur aan je kop!"
Het veer Bronkhorst - Brummen aan het begin van de 19de eeuw.
Het veer Bronkhorst - Brummen aan het begin van de 19de eeuw. © Archief familie Wijers