Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

OM schrapt 1500 zaken door personeelstekort bij rechtbank

Er zijn te weinig medewerkers om alle rechtszaken te kunnen behandelen.
Er zijn te weinig medewerkers om alle rechtszaken te kunnen behandelen. © ANP
ARNHEM - Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft besloten zo'n 1500 strafzaken niet meer voor de rechtbank Gelderland te brengen. De rechtbanken in Arnhem en Zutphen kampen met zo'n nijpend personeelstekort, dat het niet lukt al deze zaken te laten behandelen door een politierechter. Een deel van de 1500 zaken wordt (alsnog) afgedaan met een strafbeschikking. Andere zaken worden geseponeerd.
In de zaken waar het om draait, wachten alle betrokken partijen al meer dan anderhalf jaar op behandeling. Het gaat volgens het OM om zaken waarin niet meer dan één jaar celstraf kan worden opgelegd. Voorbeelden van zulke zaken zijn diefstallen, verkeerszaken en bezit van hennep.
Volgens Henny Sackers, hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zijn die problemen ontstaan doordat zaken zich ophoopten tijdens coronatijd: "Daarin gaat het om zaken als mensen die zich niet hielden aan de avondklok en het overtreden van de anderhalvemetermaatregel. Daarnaast moeten vanuit Europese regelgeving zaken binnen een redelijke termijn behandeld worden."
Ben jij slachtoffer in een zaak die nu geseponeerd is? Of heb jij te horen gekregen dat de zaak wordt afgedaan met een strafbeschikking? Neem contact op met de redactie van Omroep Gelderland. Stuur een e-mail naar omroep@gld.nl.
Het kabinet stelde extra geld beschikbaar om de achterstanden in te lopen, maar dat heeft niet geleid tot een oplossing. Ook onderzocht de rechtbank Gelderland of sommige zaken elders in het land konden worden afgehandeld: daar bleek onvoldoende capaciteit voor. Extra rechters aannemen kost tijd, want de opleiding daarvoor neemt drie jaar in beslag.

Drastische maatregelen nodig

Hoofdofficier Marthyne Kunst van het OM Oost-Nederland zegt dat er maximale inspanningen zijn geleverd om zaken tijdig af te handelen. "Maar de voorraden blijven oplopen. We zijn nu op het punt gekomen dat er drastische maatregelen nodig zijn."
De rechtbank in Zutphen.
De rechtbank in Zutphen. © Omroep Gelderland
Rechtbankpresident Rémy van Leest voegt toe: "Op dit moment kampt de rechtbank Gelderland met een zodanig tekort aan rechters dat niet alle strafzaken kunnen worden behandeld. Dit is al een aantal jaren het geval. Het aantal strafzaken beslaat twintig procent van het totaal aantal zaken bij de rechtbank Gelderland. Onze rechters zijn ook nodig om andere zaken te behandelen zodat mensen verder kunnen met hun leven, zoals echtscheidingen, ondertoezichtstellingen en arbeidsconflicten."
Op de vraag of dit een wenselijke ontwikkeling is, antwoordt hoogleraar Sackers: "Voor de rechtsorde is dit niet zo wenselijk. Maar als het ruimte creëert voor zware zaken, zoals zedenzaken, dan ben ik pragmaticus genoeg om het te accepteren."

Pijnlijk voor slachtoffers

Voor slachtoffers kan het pijnlijk zijn te horen dat een strafzaak wordt geseponeerd of wordt afgedaan met een strafbeschikking. Het OM en de rechtbank zeggen dat te betreuren. "Want slachtoffers verdienen het dat recht wordt gedaan aan wat hen is overkomen." Sackers hoopt overigens wel dat zaken waarbij een slachtoffer betrokken is, niet geseponeerd worden.