Achterhoek

Wasbeerhondenfamilie gespot: 'Het zijn schuwe dieren'

Een wasbeerhond die op een ander moment is gefotografeerd
Een wasbeerhond die op een ander moment is gefotografeerd © Jelger Herder
HUMMELO - Er zijn meerdere wasbeerhonden met jongen gespot in Hummelo. De Zoogdiervereniging gaat uit van een wasbeerhondenpaar met jongen dat samen in het buitengebied leeft. Wandelaars hebben een foto gemaakt en beelden gedeeld met de Zoogdiervereniging. "Er zijn meerdere meldingen binnengekomen."
De Zoogdiervereniging bevestigt na het zien van de beelden dat het gaat om wasbeerhonden. Omdat er een wasbeerhond mét jongen is gesignaleerd, gaat de Zoogdiervereniging uit van een wasbeerhondenfamilie.
"Je komt een wasbeerhond niet zo snel tegen, omdat ze schuw zijn. De meeste inwoners zullen er dan ook weinig van merken", vertelt Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging in Nijmegen. De wasbeerhonden zijn gespot in de buurt van de Zelhemseweg in Hummelo.
In deze video legt La Haye uit hoe een wasbeerhond eruit ziet en waar het dier vandaan komt:
Wasbeerhondenfamilie gespot in Hummelo
"Het is een hondje. De wasbeerhond komt oorspronkelijk uit Azië. Het dier is voor de bontindustrie naar Europa gehaald en vervolgens ontsnapt, "legt La Haye uit. Volgens hem zie je de wasbeerhonden vooral in het oosten en noorden van Nederland.
Volgens de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit is een wasbeerhond een hondachtig roofdier met het uiterlijk van een wasbeer. Het dier heeft een langharige vacht en opvallende zwarte wangen met witte neus en grijs voorhoofd. "Het lichte voorhoofd is het meest kenmerkend", voegt La Haye toe.
De wasbeerhond is volgens de NVWA meer een verzamelaar dan een jager. Een wasbeerhond rent of klimt bijna nooit. Deze uitheemse diersoort eet vogels, amfibieën, insecten, vissen, hagedissen, knaagdieren en ook plantaardig voedsel. Toch zal volgens La Haye het voor de Achterhoekse natuur niet direct veel gaan betekenen.

Wasbeer, das of wasbeerhond

Volgens La Haye is een wasbeerhond lastig te herkennen, omdat het dier lijkt op een wasbeer of een das. "De wasbeerhond is ongeveer net zo groot als de das. Ook even hoog. Alleen staat de wasbeerhond anders op de poten. Ook zijn de strepen anders bij de wasbeerhond. Daar zie je horizontaal de strepen op het gezicht."

Wasbeerhond mag je afschieten in Gelderland

Wasbeerhonden hebben volgens de NVWA een negatief effect op inheemse amfibieën, vogels maar ook op weekdieren, knaagdieren, vogels, insecten en reptielen. Volgens de zoogdiervereniging mag er in Gelderland gejaagd worden op de wasbeerhond. La Haye: "Het is een exoot. Op grond daarvan mag de wasbeerhond geschoten worden." Maar of de exoot ook echt een gevaar vormt voor de natuur en inheemse dieren, daar moet volgens La Haye nog meer onderzoek naar worden gedaan.