Gelderse Vallei

Boeren in overleg over grote protestdag: 'Locatie maken we vanmiddag bekend'

Boeren willen volgende week actie voeren in de Gelderse Vallei.
Boeren willen volgende week actie voeren in de Gelderse Vallei. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - De locatie van het aangekondigde boerenprotest van 22 juni wordt donderdagmiddag bekend. Het lijkt erop dat het protest zal plaatsvinden in de Gelderse Vallei. Dat bevestigde Wim Brouwer van LTO Gelderse Vallei woensdagavond aan Omroep Gelderland.
Organisator Jeroen van Maanen zegt tegen Omroep Gelderland dat donderdagmiddag de exacte plek wordt bekendgemaakt. Ook hij lijkt te hinten naar de regio Gelderse Vallei. "Daar hakken de plannen er het diepst in."

Waar zal het zijn?

Brouwer heeft het een hele ochtend druk gehad met het beantwoorden van vragen over de locatie: "Ook de verschillende betrokken partijen vragen in de gemeenschappelijke app waar het zal zijn."
Omroep Gelderland benaderde verschillende gemeenten in de Gelderse Vallei om uit te vinden waar het protest plaats zal vinden. De gemeente Barneveld laat weten dat er donderdag om 12.00 uur een (voor)gesprek is met boerenorganisaties, politie en gemeente.
Bij dat gesprek zal ook organisator Van Maanen aanwezig zijn, vertelt hij: "Alle boerenorganisaties zijn het er over eens dat er één grote actiedag moet komen. Bewust niet in Den Haag, omdat we Den Haag de rug toekeren. We hebben altijd mee willen denken, constructief meegepraat en als je dan twee jaar later een plan ziet waarin niets gedaan is met onze inbreng, dan hebben we dus twee jaar voor Jan Lul meegepraat."
De gemeente Scherpenzeel reageerde ondertussen al schriftelijk: "Bij ons is tot nu toe niets bekend over protesten. Wij zijn altijd voorbereid. Bij ons is geen demonstratie gemeld."

Mensen gaan het merken

Brouwer wil al wel iets zeggen over de aard van het protest: "Het zal niet maatschappijontwrichtend zijn. Maar het verkeer zal er allicht wel wat van merken." Als vertegenwoordiger van LTO staat voor hem één belangrijk aspect bovenaan: "We willen de burgers achter ons houden."
Thijs Wieggers van Farmers Defence Force geeft aan dat het verkeer ongetwijfeld iets van de actie gaat merken, volgende week: "Het moet net zo'n grote actie worden als op 1 oktober 2019."
Jeroen van Maanen is duidelijk wat het karakter van de actie zal zijn: "Wij boeren zijn 2 procent van de bevolking, maar leveren wel het voedsel voor die andere 98 procent. Dus iedereen heeft belang bij onze sector. Denk daar maar over na als je eten op je bord hebt liggen en de volgende keer dat je naar het stemhokje gaat."
Maatschappijontwrichtend wil ook hij de komende actie niet noemen: "Het ligt eraan wat je ontwrichtend vindt. In ieder geval maatschappij-wakkerschuddend."

Zie ook: