Achterhoek

Rita kan door een ongeluk niet meer tuinieren, Fabio en Henk schieten te hulp

Rita met haar tuinmannen Henk en Fabio
Rita met haar tuinmannen Henk en Fabio © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Rita Willemsen uit Doetinchem kan door een ongeluk niet meer zelf in de tuin werken. Ze brak twee jaar geleden bij een val van de trap haar nek en hield daarbij letsel over aan haar armen. Gelukkig zijn daar tuinmannen Fabio en Henk, die haar tuin nu netjes maken.
De tuinmannen komen via het project Sociaal Tuinieren. "Mensen die hun tuin niet meer kunnen onderhouden, vinden dit zelf heel vervelend, of schamen zich er zelfs voor", vertelt Manuela van de Stadswerkplaats in Doetinchem, de organisatie achter Sociaal Tuinieren. "Met een opgeknapte tuin maken zij weer makkelijker een praatje met hun buren en kruipen ze uit een sociaal isolement. Het is fijn dat wij daar een bijdrage aan kunnen leveren."
Bekijk hier hoe tuinmannen Fabio en Henk de tuin van Rita weer netjes maken:
Tuinmannen komen groene vingers tekort
Het initiatief koppelt vrijwilligers aan inwoners die zelf niet in staat zijn om de tuin te onderhouden. Wat ooit begon als een pilot tussen meerdere partijen zoals de Stadskamer, Vrijwilligers Centrale en de gemeente Doetinchem, is uitgegroeid tot een project waarbij nu vijftig tuinen zijn aangesloten.

Uitvoerige screening

Dat de overwoekerde tuinen nu worden aangepakt, is goed voor de hele buurt. "Er kwamen klachten binnen over een wildgroei aan onkruid dat zich verspreidde door andere tuinen. Dan hebben we het niet over wat groen tussen de tegels, maar compleet overwoekerde tuinen", aldus Manuela.
Na onderzoek bleek vaak dat de bewoner zijn of haar tuin wel wil onderhouden, maar hier simpelweg niet toe in staat is. Dit wordt eerst uitvoerig gecontroleerd: "We gaan niet zomaar bij iedereen aan de slag, je moet er echt voor in aanmerking komen. Het heeft niet alleen te maken met je fysieke toestand, maar ook met de geestelijke gezondheid, financiële middelen en het wel of niet hebben van een vangnet van vrienden of familie. Daarnaast moet je ook worden doorverwezen door een buurtcoach of begeleider."

Wachtlijst

Nog niet iedereen die in aanmerking komt kan worden geholpen. Er staan momenteel zeven tuinen op de wachtlijst. Volgens Manuela is alle hulp daarom welkom.
Er zijn er wel een aantal punten waaraan vrijwilligers moeten voldoen: "In tegenstelling tot wat iedereen denkt, hoef je geen uitvoerige kennis van tuinieren te hebben. Het belangrijkste is dat je iets voor de maatschappij wil betekenen en goed met mensen overweg kunt."