Gelderland

Bloedhete dagen op komst: 'Voor kwetsbare mensen levensgevaarlijk'

Een oude dame is in haar huis tijdens de hittegolf.
Een oude dame is in haar huis tijdens de hittegolf. © ANP
Let op jezelf en pas ook op anderen. Dat is het advies van de GGD met de komende warme dagen voor de deur.
Het wordt warm de komende dagen. De temperaturen gaan oplopen tot boven de 30 graden. Volgens Weerplaza halen we aan het einde van de vrijdagmiddag de 29 of 30 graden. Zaterdag gaat het kwik ruim boven de 30 graden uitkomen. Dan is ook de luchtvochtigheid hoog en wordt het benauwd.
De GGD's waarschuwen daarom goed op jezelf en op anderen te passen, want zulke temperaturen kunnen voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen. Want dat realiseren velen zich niet, zegt Moniek Zuurbier, hittedeskundige van de GGD: "Vooral voor kwetsbare ouderen is het echt gevaarlijk. En voor een grotere groep mensen is het 'licht-gevaarlijk' en niet prettig."

Kwetsbaren overlijden door hitte

Volgens Zuurbier zijn er geen échte cijfers. Maar het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat er tijdens de hittegolven in coronatijd zo'n 300 tot 400 mensen overleden. Die sterfgevallen kwamen bovenop de dik 3000 overlijdens die er altijd al zijn.
Zuurbier vraagt hier extra aandacht voor: "Het is minder bekend dat er elk jaar mensen in het ziekenhuis belanden of overlijden tijdens hittegolven. De kwetsbare mensen zijn ouderen, boven de 75 jaar denken we dan aan. Maar het heeft ook heel erg te maken met of je fit bent of niet. Of je onderliggende ziektes of hart- en vaatziektes hebt. Of je last hebt van je luchtwegen. Of je speciale medicatie hebt, zoals plaspillen."

Steeds vaker last

De verwachting is dat de problemen door hitte steeds vaker gaan voorkomen, aldus Zuurbier: "Gelukkig is de komende dagen maar een korte periode. Maar we verwachten dat deze zomer, of misschien de volgende zomer, er meer hittegolven aankomen. En de Nederlanders worden al ouder, dus de groep die er last van heeft, wordt ook groter."

Help elkaar

Zuurbier roept op om goed op jezelf te letten, maar ook een oogje in het zeil te houden bij de buren: "Als je bij jezelf 's avonds de ramen openzet, kijk dan even of je je buren daar ook bij kunt helpen, want niet iedereen kan dat 's avonds misschien zelf doen. En vraag dan meteen even hoe het met ze gaat."

Tips:

1. ventileren is belangrijk: overdag ramen dicht, 's nachts ramen open
2. de zonwering, buiten of binnen, écht dichtdoen voordat de zon op je raam staat
3. niet overmatig inspannen in de volle zon; niet op het warmst van de dag gaan sporten

Zie ook: