Rivierengebied

Moordverdachte Peter R. de Vries 'in shock' na strafeis levenslang

Delano G. (linksvoor) en Kamil E. in de rechtbank.
Delano G. (linksvoor) en Kamil E. in de rechtbank. © Petra Urban
AMSTERDAM - Kamil E., verdacht van de moord op Peter R. de Vries, zegt 'in shock' te zijn dat er een levenslange gevangenisstraf tegen hem is geëist. "Ik heb geen bloed aan mijn handen." Medeverdachte Delano G., die ook levenslang hoorde eisen, doorbrak aan het einde van de strafzaak voor even zijn zwijgen en wilde zijn medeleven tonen aan de nabestaanden. "Ik leef met u mee. Ik wens u oprecht alle sterkte toe", zei hij woensdag in de rechtbank in Amsterdam.
De twee verdachten kregen aan het einde van de strafzaak, die twee dagen duurde, de kans om als laatste nog iets te zeggen. De 22-jarige G., die opgroeide in Tiel, hield het bij enkele zinnen.

'Ik ben geen moordenaar'

De 36-jarige Kamil E., die voor de aanslag in Maurik woonde, hield een langer verhaal en herhaalde nog eens dat hij niets met de moord in hartje Amsterdam te maken heeft. "Ik heb nog nooit een moord bijgewoond en zal nooit iemand doden. Ik ben geen moordenaar." De Pool meent dat het Openbaar Ministerie (OM) geen bewijs heeft voor zijn betrokkenheid. Hij heeft altijd ontkend.
Beide verdachten 'hebben hun recht op vrijheid verspeeld', motiveerde het OM vorige week de strafeisen. Volgens justitie is G. de schutter en heeft E. hem op die bewuste 6 juli vorig jaar van en naar Amsterdam gereden en meerdere voorverkenningen uitgevoerd. G. heeft tot nu toe altijd gezwegen over de beschuldigingen.

Zie ook: