Gelderse Vallei

Boeren gaan protesteren op de Veluwe in plaats van Den Haag

Actievoerende boeren tijdens een eerder protest.
Actievoerende boeren tijdens een eerder protest. © ANP
BARNEVELD - De boeren die op woensdag 22 juni naar Den Haag wilden afreizen om daar actie te voeren tegen de stikstofaanpak van het kabinet, hebben hun protest verplaatst. Een plek midden op de Veluwe wordt de nieuwe locatie.
Wim Brouwer van LTO Gelderse Vallei bevestigt desgevraagd de verplaatsing van de actie. Hij wil niet zeggen waar de boerenactie exact zal plaatsvinden. "In ieder geval zal het midden op de Veluwe zijn", laat hij weten. "En alle landbouwpartijen staan daar achter, zo lijkt het."
De gemeente Den Haag zat flink in de piepzak over de naderende komst van vele trekkers met boeren. Den Haag overwoog de agrariërs zelfs onderweg tegen te houden, om verkeersinfarcten en opstoppingen in de stad te voorkomen. Die vrees kan nu van tafel, zo lijkt het.

Grootste boerenactie ooit

Brouwer noemt de aangekondigde boerenactie groot, de grootste ooit zelfs. Hoeveel boeren er af zullen komen op het massaprotest, is nog niet duidelijk. De gekozen locatie is niet onlogisch: juist in de Gelderse Vallei, en in die richting hint Brouwer, moeten boeren fors omlaag in hun stikstofuitstoot, als het aan het kabinet ligt. In deze regio zitten veel boeren dicht bij de natuur en juist daar wil het ministerie een aanzienlijke stikstofreductie.
LTO zei eerder al te hopen op enig 'realiteitsbesef' bij de provincie. "Zij worden samen met boeren in deze onmogelijke positie gemanoeuvreerd."