Liemers

Het moordwapen van de dienstmeid van Huize Babberich lijkt boven water

Het gevonden zwaard
Het gevonden zwaard © Omroep Gelderland
BABBERICH - Een magneetvisser heeft deze week een wel heel bijzondere vondst gedaan in het water rondom Huize Babberich. Er kwam een zwaard naar boven dat naar schatting al enkele eeuwen oud is, maar de tand des tijds redelijk heeft doorstaan. Mogelijk is het zelfs het zwaard dat onlosmakelijk verbonden is met de grootste mythe die rond Huize Babberich hangt.
Het landhuis in de gemeente Zevenaar dateert naar schatting uit de veertiende eeuw. In de omgeving spreken weinigen van Huize Babberich, maar is Huize Halsaf een gebruikelijker titel. Dat heeft alles te maken met de sage over het kasteel, een verhaal dat van generatie op generatie overgaat.
"De mythe zegt dat de vrouw des huizes op een avond wegging", vertelt Arthur de Nerée tot Babberich, de huidige kasteelheer. "De dienstmeid bleef achter om op het kasteel te passen. Ze ontdekte dat rovers via het kelderluik het kasteel probeerden in te komen. Ze is toen achter het luik gaan staan en heeft met een zwaard de eerste rover het hoofd afgehakt. Daarna deed ze hetzelfde bij de vier volgende rovers."

Zwaard eeuwen onvindbaar

Het zwaard waarmee de dienstmeid tekeer zou zijn gegaan, werd nadien nooit gevonden. Omdat de overlevering vertelde dat het nog altijd in of rond het kasteel aanwezig zou zijn, werd van generatie op generatie notarieel opgemaakt dat de verkopende partij van Huize Babberich géén aanspraak meer kon maken op het zwaard, zou het ooit nog aangetroffen worden. Het moest behouden blijven voor het kasteel en landgoed.
Arthur de Nerée met het zwaard dat uit het water is gevist.
Arthur de Nerée met het zwaard dat uit het water is gevist. © Omroep Gelderland
Generaties gingen voorbij, zonder dat de mythe ooit vaste vorm kreeg. Dat veranderde deze week echter. Een bevriende magneetvisser liet De Nerée weten een zwaard te hebben opgedoken in een dieper deel van het water rondom Huize Halsaf. Zo kwamen in het verleden al vaker zaken boven water. En dus staat De Nerée nu met een zwaard van circa 40 centimeter in zijn handen. Er zijn wat hapjes uit en het handvat is eraf, maar het ziet er nog steeds uit als een zwaard. De eigenaar bewaart het met alle voorzichtigheid.
De Nerées familie bewoont het kasteel, behoudens een korte onderbreking, al sinds 1784. Johan Philip Anton de Nerée kocht het vervallen kasteel in 1784 en verving het originele kasteel diezelfde eeuw door het statige landhuis zoals het er nu nog staat. Sinds 2016 is de huidige De Nerée eigenaar van het imposante optrekje.

Vooral 'een mooi verhaal'

De Nerée vindt de vondst van het zwaard vooral een fraai verhaal. "De link met de mythe is natuurlijk meteen gemaakt. Zelf ben ik vrij nuchter, het is een sage, maar cultuurhistorisch is het wel bijzonder", zegt hij over de vondst. De Nerée hoopt op korte termijn bezoek te krijgen van een regio-archeoloog van de gemeente Zevenaar. Die kan mogelijk meer zeggen over de authenticiteit van het zwaard en de periode waaruit het afkomstig is.
Historicus en programmamaker René Arendsen is benieuwd wat onderzoek op het zwaard zal uitwijzen. Of de mythe van de dienstmaagd op waarheid berust, weet hij niet. "Het is een niet heel onwaarschijnlijk verhaal", zegt hij voorzichtig. "Tegelijkertijd kan het ook een verhaal zijn dat van generatie op generatie doorverteld is. Het leuke is natuurlijk dat de plek waar dit allemaal zou zijn gebeurd, echt Kasteel Halsaf is gaan heten. Het is hoe dan ook een bijzonder object."
Kasteel Halsaf in Babberich.
Kasteel Halsaf in Babberich. © Omroep Gelderland
Zie ook: