Arnhem en omstreken / Achterhoek

Gelderland populairst om te wonen, hier komen nieuwe inwoners vandaan

Vanuit heel Nederland komen mensen graag in Gelderland wonen.
Vanuit heel Nederland komen mensen graag in Gelderland wonen. © ANP
ARNHEM - Gelderland is een populaire provincie om in te wonen, ook bij mensen die hier niet vandaan komen. Er verhuizen namelijk meer mensen naar Gelderland dan dat er vertrekken. Daardoor wordt de provincie steeds voller. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Gelderland kent van alle provincies in Nederland de grootste binnenlandse migratie. Dat wil zeggen dat er meer Nederlanders naar Gelderland verhuizen dan andersom. De Gelderse bevolking groeide daardoor tussen 2017 en 2020 gemiddeld met 5.350 mensen per jaar.

Meesten uit Utrecht

Verreweg de meeste mensen die verhuizen naar Gelderland, komen uit Utrecht: gemiddeld 7.530 Utrechters waagden de oversteek over de Gelderse grens. Op afstand volgen daarna Noord-Brabant (4.580), Overijssel (4.380), Zuid-Holland (3.940) en Noord-Holland (3.640).
Dezelfde volgorde geldt overigens andersom: Gelderlanders verhuizen vooral naar de provincie Utrecht.

Jongeren naar buurgemeenten

De populariteit van Gelderland draagt bij aan de krapte op de toch al overspannen woningmarkt in de provincie. Die krapte zorgt er onder meer voor dat jongeren die in de eigen gemeente willen blijven wonen, het toch verderop moeten zoeken. Omroep Gelderland keek daarom naar de gemeenten met relatief de meeste vertrekkende jongeren (15 tot 35 jaar) die in Gelderland blijven.
Een deel van hen vertrekt uiteraard om te studeren. Daarom zijn onderwijssteden Nijmegen, Arnhem en Doetinchem populair onder deze leeftijdsgroep. Maar je ziet ook een deel van de jongeren naar naburige gemeenten verhuizen. Een verklaring is dat zij in hun eigen gemeente geen geschikte woning kunnen vinden, bijvoorbeeld omdat die te duur of te groot zijn.
Dat zie je bijvoorbeeld gebeuren in Rozendaal: daar zijn tussen 2017 en 2020 slechts twee jongeren binnen de gemeente verhuisd. Het tiental jongeren per jaar dat uit Rozendaal vertrekt maar wel in de provincie blijft, gaat naar Arnhem, Rheden of Nijmegen. Ook Heumen houdt relatief weinig jongeren vast: zij vertrekken vooral naar Nijmegen, Wijchen en Berg en Dal.

Vergrijzing door verhuizingen

Verhuizingen kunnen ook de vergrijzing in een gemeente versterken. Dat gebeurt als die gemeente populairder is onder 50-plussers dan onder 50-minners óf als er meer 50-minners vertrekken dan 50-plussers.
Dat speelt in Achterhoekse gemeenten, zoals Doesburg, Oost-Gelre, Zutphen en Aalten, maar ook bij enkele gemeenten op de Veluwe. De Achterhoek is door de extra aanwas zelfs geen krimpregio meer: de totale bevolking groeit weer. Maar omdat het daar grotendeels om 50-plussers gaat, is het geen oplossing voor de vergrijzende arbeidsmarkt in die regio waardoor veel bedrijven er kampen met personeelstekort.
Lees al onze verhalen over de woningmarkt hier.
Omroep Gelderland analyseerde de cijfers samen met de NOS en andere regionale omroepen.