Rijk van Nijmegen

In een rolstoel een potje voetballen: Thijs' droom is uitgekomen

In een rolstoel een potje voetballen: Thijs' droom is uitgekomen
In een rolstoel een potje voetballen: Thijs' droom is uitgekomen © Omroep Gelderland
UBBERGEN - Het is een droom van veel kinderen die in een rolstoel zitten: een potje voetballen. Dat geldt ook voor de 10-jarige Thijs in den Bosch uit Wijchen. NEC liet zijn droom uitkomen: als eerste voetbalclub van Nederland is NEC gestart met elektrisch rolstoelvoetballen. Kinderen vanaf 10 jaar, onder wie Thijs, hebben de sport uitgeprobeerd tijdens een speciale clinic in de Sint Maartenskliniek in Ubbergen.
Thijs zit in een rolstoel omdat hij een spierziekte heeft. "Ik kan niet ver lopen, maar ik kan wel een stukje lopen. Alleen als ik ver loop, dan word ik moe en krijg ik pijn aan mijn spieren", legt hij uit.
Zijn aandoening maakte het tot nu toe onmogelijk om te voetballen met andere kinderen. Totdat Thijs elektrisch rolstoelvoetballen in Engeland ontdekte. "Tijdens het gesprek met stichting Spieren voor Spieren heeft Thijs gevraagd of rolstoelvoetbal naar Nederland kan komen. Zo is het balletje gaan rollen", vertelt Mira in den Bosch, de moeder van Thijs.
De stichting zocht contact met de KNVB en de bond benaderde NEC. "Door de vraag van Thijs, door zijn droom, is ons ook ter ore gekomen dat sporten niet voor iedereen mogelijk is. Dat is wat ons geprikkeld heeft om dit op te zetten", zegt Jop Pepping, projectleider bij NEC Maatschappelijk.

Elektrische voetbalrolstoel

Zo heeft de Nijmeegse club een elektrische rolstoel laten ontwikkelen waar kinderen - maar ook volwassenen - op kunnen voetballen. De rolstoel heeft een bumper waarmee de bal voortgeduwd wordt. De kinderen kregen vooraf een instructie hoe ze de rolstoel kunnen bedienen.
"In het begin was het best moeilijk, maar uiteindelijk hebben we leuk gevoetbald", kijkt Thijs tevreden terug op zijn wedstrijd. "Ik heb volgens mij bijna twee keer gescoord. Het voelt als een overwinning."
Kijk hoe de kinderen voetballen in hun rolstoel:
In een rolstoel een potje voetballen: Thijs' droom is uitgekomen
Ook Mira is blij dat haar zoon en andere kinderen met een beperking voortaan kunnen voetballen. "Iedereen wil sporten. Het is belangrijk om met de maatschappij mee te doen, om te ervaren hoe het is om te winnen en te verliezen."
Vanaf volgend jaar gaat een groep kinderen bij NEC regelmatig trainen. Thijs' droom is in ieder geval al uitgekomen. "Mijn droom is om te voetballen net als andere kinderen. En dat is gelukt, in een rolstoel."