Achterhoek

Begeleider van boeren bij politie zag spoorblokkade niet aankomen: 'Ze vertellen me echt niet alles'

Politieman Toon Ruiken praat met de toegesnelde pers.
Politieman Toon Ruiken praat met de toegesnelde pers. © Rutger van Lier
LIEVELDE - De Achterhoekse politieman Toon Ruiken beëindigde dinsdagavond het boerenprotest in Lievelde. Boze boeren hadden het spoorverkeer platgelegd uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. "Ik zei dat ze moesten gaan."
Toen hij lucht kreeg van de actie nam de politieman en 'boerenbegeleider' poolshoogte. Uiteindelijk kreeg hij de actievoerders zover dat ze vertrokken. "Ik heb tegen ze gezegd dat ze moesten gaan, anders zouden juridische stappen volgen."
Ruiken is doorgaans goed op de hoogte van wat boeren doen, hij was afgelopen vrijdag ook in Hierden bij het bezoek van boze boeren aan stikstofminister Van der Wal. Er is wederzijds respect zegt Ruiken, 'maar ik werk wel bij de politie, hè. Ze vertellen me echt niet alles wat ze van tevoren van plan zijn.'

'Demonstreren mag maar niet als je de wet overtreedt'

De spoorwegblokkade van dinsdagavond was een strafbaar feit, constateert strafrechtdeskundige Henny Sackers. "Je hebt het dan over gevaar veroorzaken voor spoorverkeer of het onbruikbaar maken van het spoor. Demonstreren mag, maar niet met overschrijden van de wet."
Spoorbeheerder ProRail en regionaal vervoerder Arriva beraden zich op stappen, zeggen ze tegen Omroep Gelderland. "We willen een signaal afgeven. Deze manier van protesteren is onaanvaardbaar", aldus Aldert Baas van ProRail.

Goed gesprek

Wat kan de politie doen als boeren opeens het openbare leven verstoren? "Als je zoiets van tevoren weet dan probeer je als politie acties als dit te voorkomen", zegt politieonderzoeker Jaap Timmer.
De politie schat 'bij voorkeur' in of en hoe ze moet ingrijpen bij protesten. Timmer: "Ze kijkt dan welke risico's er zijn, welke bevoegdheden agenten hebben om op te treden en welke middelen en mensen beschikbaar zijn. Als na een goed gesprek op afzienbare termijn het doel wordt bereikt is escalatie niet nodig. Dan kun je achteraf beslissen of je bijvoorbeeld nog boetes gaat geven."
Een woordvoerder van de politie hield het woensdagmorgen bij een korte verklaring, dat er geen aanhoudingen zijn verricht of boetes zijn uitgedeeld. Toon Ruiken gaat ervan uit dat in de aanloop naar de landelijke actiedag van boeren op 22 juni er geen nieuwe prikacties komen.
Zie ook: