Noord-Veluwe

'Vet lekker!', de Hollandse Nieuwe is terug en dit betaal je ervoor

Vader en zoon door het dolle met Hollandse Nieuwe
Vader en zoon door het dolle met Hollandse Nieuwe © Omroep Gelderland
PUTTEN - Met de verkoop van het eerste tonnetje Hollandse Nieuwe is het haringseizoen deze week officieel begonnen. Bij de viskraam van André in Putten vliegen de verse haringen als warme broodjes over de toonbank. En dat is ook niet zo gek, want volgens de jury zijn ze dit jaar 'supervers en extra vet'.
Met de rijdende viskraam voorzien André en zijn zoon Desmond ieder jaar duizenden visliefhebbers van iets lekkers. Maar als je het deze visboeren vraagt, dan is dit toch wel de leukste tijd van het jaar.
"Het haringseizoen is echt een traditie", vertelt André trots. "Mensen vragen mij weken van tevoren al of ik de haring binnen heb. En nu het eindelijk weer zover is, is het ook meteen gigantisch druk bij de kraam".
Bekijk hieronder meer van de André's kraam.
Visboer André door het dolle heen: 'Hollandse Nieuwe beter dan ooit'

Aftrap van het haringseizoen

Het eerste haringvaatje van het seizoen werd dinsdag bij de Scheveningse visafslag verkocht voor een recordbedrag van 113.000 euro. Met de veiling van het eerste vaatje wordt ieder jaar het haringseizoen weer afgetrapt. Door de coronapandemie is de traditie twee jaar uitgesteld, maar dit jaar werd hij weer in ere hersteld. Traditiegetrouw ging het opgehaalde geld naar een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Ambulance Wens.
Uit een rondvraag door Omroep Gelderland blijkt dat de meeste visboeren in Gelderland de Hollandse Nieuwe verkopen voor bedragen tussen de twee en drie euro per stuk. Die prijs ligt iets hoger dan voorgaande jaren, maar het verschil is minimaal.
Afgelopen maandag mochten de visboeren allemaal alvast de eerste lading haring proeven. En dat smaakte voor de mannen in Putten zeker naar meer. "We stonden rond half zes in de ochtend haring te proeven, dat was zelfs voor ons wel heel erg vroeg. Maar hij smaakte zo lekker! We wisten meteen dat we een topvangst zouden krijgen dit jaar", vertelt zoon en tevens mede-eigenaar Desmond. Na het proeven keerde de visboeren enthousiast terug naar huis.

Perfect voorseizoen

Dat de visboeren zo enthousiast waren was niet zonder reden. De Hollandse Nieuwe (die overigens niet uit Nederland, maar de noordelijke Noordzee komt) van dit jaar bevat namelijk maar liefst twintig procent vet.
De lekkerste haringen hebben geen sterke geur
"Vet is heel belangrijk, dat zorgt voor de smaak. Het is echt vakwerk de haringen op het juiste moment te vissen, want zodra ze teveel groeien verandert de smaak en verdwijnt de zachte structuur", legt André uit. "Dit jaar was het een super voorseizoen. De watertempratuur was warm waardoor er veel plankton in de zee was. Dat is perfect voor de haring. Daar eet hij graag van en zo wordt hij lekker vet".
Goede haring is makkelijk te herkennen. Terwijl Desmond de haringen aan het schoonmaken is legt hij rustig uit waar je op moet letten bij het eten van een Hollandse Nieuwe. "Het belangrijkste is de kleur. Hij moet helder rood vanbinnen zijn en zacht van structuur. De lekkerste haringen hebben ook geen sterke geur en smaken niet overheersend naar zout", legt de de jonge visboer uit.
En als je dan zo'n lekker visje weet te bemachtigen, dan kan je hem volgens André en Desmond het beste op één manier eten: "Het staartje boven je hoofd hangen en gewoon lekker happen!"