Gelderland

Vijf tips om veilig de weg op te gaan tijdens deze snikhete dagen

Arjan van de ANWB legt uit hoe je goed voorbereid op weg gaat.
Arjan van de ANWB legt uit hoe je goed voorbereid op weg gaat. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het wordt warm dit weekend, met temperaturen die boven de 30 graden kunnen uitkomen in onze provincie. Een lekker dagje weg zal voor veel mensen aantrekkelijk klinken, maar hoe houd je je auto koel en ga je goed voorbereid op weg?
Bij de ANWB weten ze het maar al te goed: warme dagen zijn drukke dagen. Van mensen die onvoorzien langs de weg komen te staan met pech tot auto's die vanbinnen meer voelen als een oven na een dag in de zon te hebben gestaan. Daarom: vijf tips om de warme dag met je auto door te komen.

1. Wees voorbereid

Voordat je de weg opgaat, is het aan te raden om extra goed te letten op of je alles wel mee hebt genomen. Check bijvoorbeeld van tevoren al of je airco nog goed werkt (of de ventilatoren), neem extra water mee voor onderweg (en drink hier ook uit tussendoor) én vergeet niet een paraplu mee te nemen. Mocht je pech krijgen, biedt de paraplu namelijk uitstekende schaduw zodat je niet in de volle zon belandt.

2. Vermijd drukke plekken

Op warme dagen kun je sommige files al uittekenen: wie de provincie uit wil richting het strand zal waarschijnlijk vast komen te staan. Ook naar andere waterrijke gebieden kan het wel eens druk worden. En vaststaan in je auto terwijl het kwik maar blijft stijgen is geen pretje.
Bekijk hier nog meer tips van Arjan Groot Jebbink van de ANWB:
Tips voor veilige autoreizen tijdens deze snikhete dagen

3. Schaduw opzoeken

Net als de meeste mensen is ook de auto geen groot fan van bloedhete dagen in de volle zon. Parkeer je auto daarom bij voorkeur in de schaduw, zodat het niet te heet wordt. Geen schaduw mogelijk? Kijk dan of je een zonnescherm kan bemachtigen. En stap niet gelijk in de auto als je weg wil rijden, maar laat hem eerst even doorluchten door de ramen (en deuren) open te zetten voor je wegrijdt.

4. Niet te koud maken

De neiging kan groot zijn om je airco op de laagst mogelijke temperatuur vol te laten loeien. Maar dat is geen goed idee. Een te groot temperatuurverschil is niet goed voor je gezondheid en kan je naast verkoudheid ook hoofd- en keelpijn geven. Zorg dat de airco maximaal zes graden verschilt van de buitenlucht.

5. Laat nooit een dier of persoon achter

Het is een inkopper, maar het gaat maar al te vaak mis. Ook al ben je maar een paar minuten buiten je auto: laat nooit een dier, kind of volwassene achter in de auto. Met de hitte warmt het een stuk sneller op dan je denkt.

Zie ook: