Stedendriehoek

Vakantiebaantje? Deze broers begonnen gewoon een eigen bedrijf

Milan en Ludo Pot begonnen als tieners een eigen bedrijf in recreatiesector.
Milan en Ludo Pot begonnen als tieners een eigen bedrijf in recreatiesector. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De vacatures voor vakantiebaantjes vliegen je rond deze tijd om de oren. In de horeca, de zorg of supermarkt: overal is vraag naar personeel. Milan (19) en Ludo Pot (22) besloten in hun tienerjaren niet voor een baas te gaan werken, maar een eigen bedrijf te starten. "Werken in een supermarkt, dat was niet echt wat voor mij."
Inmiddels runnen de broers alweer bijna vijf jaar een bedrijf waarbij ze supboards verhuren. Een grote surfplank waar bezoekers mee door de Berkel en door de grachten van Zutphen kunnen peddelen. Het bedrijf begon voor het duo als een bijbaantje. Ondertussen zijn ze 's zomers iedere vrije dag bezig met hun onderneming.
Bekijk in de video hieronder waarom de broers liever supboards verhuren dan in de supermarkt werken:
Bijbaan in de supermarkt? Niet voor deze broers!

Sparen voor een nieuwe boot

Milan vertelt hoe het idee ontstond. "We hadden net ons bootje verkocht en we wilden sparen voor een nieuwe, snellere. Toen gingen we op vakantie en zagen we mensen op een supboard van een wildwaterrivier gaan. Toen zei mijn vader: misschien kun je daar wel een bedrijf in beginnen!" Waarna de jongens direct aan het Googlen slaan.
Met een huis aan het water in Zutphen is er genoeg ruimte om vanuit de achtertuin het bedrijf te runnen. "We zeiden toen tegen elkaar: waarom ook niet?" Met hun spaargeld schaffen de heren enkele supboards aan. Ieder vrij uurtje na schooltijd, in de weekenden en in de vakanties proberen de twee - destijds 15 en 17 jaar - de boards te verhuren. "Gelukkig had ik een scooter, en was ik lekker snel thuis van school!", lacht Ludo.

Studeren

In eerste instantie is het idee van de broers om wat geld bij te verdienen. "Net als met een krantenwijk of in de supermarkt vakken vullen. Maar uiteindelijk is het uitgebreid naar wat groters en leukers." Vorig jaar verhuurde het duo elke zonnige dag een supboard. Daarnaast organiseren ze inmiddels ook activiteiten zoals kinderfeestjes en kun je onder begeleiding een tocht maken door de omgeving. "Het gaat wel goed", concludeert Milan.
Aangezien er ieder jaar meer animo is voor het suppen, groeit ook het assortiment van de broers. "Het begon met zes supboards, toen het jaar daarna hadden we er tien, en nu twintig en twee mega-subs", vult Ludo aan. De broers hebben ondertussen hun middelbare school afgerond en volgen een studie. Hierdoor blijft er minder tijd over voor hun bedrijf. "Maar we gaan gewoon lekker door hoor!"

Ondernemen is leren

Het ondernemen hebben de heren wel een beetje moeten leren. "Toen we begonnen was ik 17, toen moesten we alles onder begeleiding doen. Gelukkig werd ik snel 18", aldus Ludo. "En de belastingaangifte doen was wel een dingetje, we hebben een paar keer een boete gekregen omdat we het niet op tijd hadden opgegeven."
Hoewel het leuk klinkt, een eigen bedrijf met veel vrijheid, vinden Milan en Ludo het soms ook pittig. "Met school erbij is het wel druk. In het weekend en tijdens vakanties maken we lange dagen." Ook duurde het wel even voordat de heren hun investering, zo'n 400 euro per supboard, hadden terugverdiend. "Als je snel geld nodig hebt is het niet handig, want het duurt met een bedrijf wel even voordat je geld verdient."

Nieuwe speedboot?

Toch willen ze niet meer ruilen met leeftijdsgenoten die in loondienst zijn. "Het is leuker omdat je voor jezelf werkt, je kan op je eigen manier werken. Het kost aan het begin wel veel tijd waardoor je minder verdient, maar uiteindelijk als je het goed doet ga je meer verdienen dan bijvoorbeeld met een krantenwijk."
En die snellere speedboot, is die er uiteindelijk gekomen? "Nee, wat we verdienen dat sparen we, want door ons werk hebben we helemaal geen tijd meer om op zomerse dagen te gaan varen!"