Noord-Veluwe

'Wantrouwen en wanbeleid': ook onder CDA-stemmers onrust over stikstofbeleid

Peter Drenth op een eerder boerenprotest (archiefbeeld).
Peter Drenth op een eerder boerenprotest (archiefbeeld). © ANP
OENE - Het was bedoeld om het landbouwbeleid met de eigen achterban te bespreken, maar inmiddels gaat het eigenlijk over nog maar een ding: stikstof. "Ze moeten voor de boeren opkomen: dit is het moment."
Het CDA houdt avonden met agrariërs, die waren in mei al gepland, maar hebben sinds vorige week een heel ander karakter: want de doelen van het kabinet om de stikstofuitstoot in delen van Gelderland met 60 procent terug te dringen, zorgen voor onrust.
Dinsdagavond was er een bijeenkomst in Lunteren: daar kwamen boeren op trekkers naartoe, een dag later in Oene is het wat dat betreft rustiger. Zo’n vijftig tot zestig belangstellenden luisteren naar CDA-Statenlid Daisy Vliegenthart, maar vooral naar gedeputeerde Peter Drenth. Drenth is ook CDA’er én voorgedragen om komend jaar lijsttrekker te worden bij de provinciale verkiezingen, maar nu spreekt hij namens het Gelders college.

'Het moest allemaal groter'

Uit vragen en opmerkingen van de boeren proef je het wantrouwen richting de overheid. “Ja, mensen weten waar niet ze aan toe zijn. Dat duurt ook jaren lang. Wat gebeurt er met ons bedrijf, onzekerheid is niet prettig”, ziet Drenth.
Melkveehouder Henri Beekman is een van de boeren in Oene en ook hij heeft veel wantrouwen richting de overheid. “Ja, ik heb er zeer veel moeite mee. In 2015 ging het melkquotum er af. Er zijn ik weet niet hoeveel schuren gebouwd. Het moest allemaal groter. Dat kostte miljoenen en we zitten er allemaal tot boven ons hoofd in. Nu ineens is er stikstof. Dat wisten ze in 2015 ook wel”, zegt hij.
Hij noemt het wanbeleid: “30 procent krimpen, 70 procent krimpen. Niemand weet hoe het zit, je moet maar op een kaartje kijken.” Beekman heeft het idee dat de boeren moeten worden opgedoekt voor huizen. “Nederland wordt steeds voller, van 14 miljoen, naar 18 miljoen en in 2030 misschien wel 30 miljoen. Maar als de boeren verdwijnen, verdwijnt ook het beheer van het land. Ik vraag me af of er in Den Haag nog wel iemand zit met verstand van landbouw.”

'Verstand niet helemaal aanwezig'

Beekman is somber. Chris van Werven is ook melkveehouder, hij heeft samen met zijn broer en vader een vennootschap. Toen de plannen bekend werden was hij gras aan het inkuilen. “Ik heb de trekker geparkeerd en eerst naar de kaart gescrolld. Maar daar kun je weinig uit wijs worden. Die brief heb ik rustig gelezen, het verstand is volgens mij niet helemaal aanwezig.”
Hij ziet wel toekomst: “Er zijn boeren die willen stoppen, daar is dit misschien een mooie mogelijkheid voor. Maar er moet wel toekomst blijven voor jonge boeren.”
Het CDA, ook in Den Haag, is slappe hap

Optimisme bij Drenth

Drenth blijft in Oene optimistisch. “Die kaart zorgt voor heel veel interpretaties, maar laten we ons concentreren op de opgaven: de doelen. En gebruik maken van de handreiking van de minister: als Gelderland de doelen haalt voor de natuur, dan neem ik dat ook over. Het doel is niet: het saneren van de agrarische sector of de industrie. Het doel is gezonde natuur.”
Volgens Drenth kan dat met veel minder stikstofreductie dan de bijna 60 procent die in de plannen staat. “Wat wij op tafel hebben liggen met initiatieven vanuit de industrie, landbouw en natuur laat zien dat het kan. Met gezonde natuur en een vitaal platteland. Ik proef dat mensen daar warm voor lopen.”
Beekman en Van Werven stemden vroeger CDA. Pieter Heerma, fractievoorzitter van de Tweede Kamer, maakte dinsdag bekend dat het CDA aanpassingen wil. Andere sectoren moeten bijdragen en meer ruimte voor innovatie.
Of dat voor de twee melkveehouders verschil maakt? “Nu ineens alles in opstand komt trekken ze zich een beetje terug, maar ze waren het hartstikke met elkaar eens in Den Haag. Het moest allemaal maar groter”, zegt Beekman. Van Werven noemt de partij slappe hap. “Ik vond vanavond goed, blij dat Peter Drenth er was. Maar het CDA, ook in Den Haag, is slappe hap. Maar ja, bij de VVD was het ook chaotisch. Politiek is niet makkelijk, maar ik vind wel dat het CDA voor de boeren moet opkomen: dit is het moment.”
Woensdagavond spreekt de provincie Gelderland over de eigen stikstofplannen. Dat is een eerste sessie, waarbij vooral de ambtenaren technische vragen van de politiek beantwoorden.

Zie ook: