Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Drie jaar cel geëist tegen eigenaar vakantieparken voor verkrachten oppas

De rechtbank luistert terwijl de officier van justitie de eis formuleert in de verkrachtingszaak.
De rechtbank luistert terwijl de officier van justitie de eis formuleert in de verkrachtingszaak. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Drie jaar cel voor verkrachting van een kinderoppas. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag geëist tegen een 43-jarige man uit Ede. De man, eigenaar van verschillende vakantieparken op de Veluwe, zou samen met een 36-jarige Arnhemmer een jonge vrouw hebben verkracht in een vakantievilla in Frankrijk in 2019.
"Met geld en succes krijg je veel voor elkaar, maar het recht staat daarboven. Ik hoop dat het recht zegeviert, want zonder toestemming blijf je van ieder lichaam af". Zo eindigde het slachtoffer haar verklaring woensdag voor de rechtbank in Arnhem. De vrouw was als au pair in dienst bij de 36-jarige verdachte uit Arnhem, een ex-directeur van de vakantieparken, en paste tijdens de vakantie in Beausoleil op zijn kinderen. De mannen zouden haar na een dag en avond van overvloedig alcohol hebben verkracht. Ook zou ze hen oraal hebben moeten bevredigen.
De jonge vrouw belde naderhand met haar vriend in Nederland en haar ouders. Die schakelden de politie in Frankrijk in, waarna de mannen werden opgepakt op hun vakantieadres.
'Vrijwillige seks'
De verdachten zouden woensdag na elkaar voor de rechter verschijnen, want ze hebben inmiddels een zakelijk conflict en kunnen niet meer met elkaar door een deur. Maar de 36-jarige Arnhemmer meldde zich af met een coronabesmetting. Zijn zaak is dus aangehouden tot er een andere datum is gevonden voor zijn berechting.
De 43-jarige Edenaar ontkent dat er sprake was van dwang. De jonge vrouw zou vrijwillig seks met hem hebben gehad. Hij zou naar de slaapkamer van het slachtoffer zijn gegaan om te vragen hoe het met haar ging want ze zou hebben overgegeven. Toen hij voorover bukte om haar voorhoofd te controleren op koorts zou de vrouw het koord van zijn korte broek hebben losgemaakt en hem op bed hebben geduwd om hem te bevredigen. De man zegt dat zijn leven naar de knoppen is door de beschuldigingen. De vrouw zou uit geldbejag handelen.
'Misbruik machtspositie'
"Er is sprake van enorme misbruik van de machtspositie met ontzettende gevolgen", zei het slachtoffer tijdens haar verklaring voor de rechtbank. Het telefoontje naar haar ouders toe, over wat haar was overkomen, was volgens haar het moeilijkste telefoontje ooit. Het slachtoffer zei dat ze het moeilijk vond om met woorden aan te geven hoe ze zich voelt. Ook zegt ze nu nog moeite te hebben met een kus van haar vader en zag ze erg tegen op weer met haar vriend te slapen.
Het slachtoffer vraagt ook een schadevergoeding van 25.000 euro, plus 500 euro voor de inkomsten die ze is misgelopen omdat ze voortijdig uit Frankrijk is vertrokken. De rechtbank doet op 29 juni uitspraak.