Liemers

3D-museum met vondsten Tachtigjarige Oorlog uit Spijk

3D-museum met vondsten Tachtigjarige Oorlog uit Spijk
3D-museum met vondsten Tachtigjarige Oorlog uit Spijk © Omroep Gelderland
SPIJK - Tientallen vondsten van de Tachtigjarige Oorlog en van de oude steenfabriek in Spijk zijn binnenkort te bewonderen in een digitaal museum. Rijkswaterstaat heeft een speciale website gemaakt van de bijzondere opgravingen, die zijn gedaan op de plek waar momenteel gebouwd wordt aan een overnachtingshaven voor schippers.
In totaal zijn bij de opgravingen in Spijk (gemeente Zevenaar) in totaal zo'n 26.000 vondsten gedaan. Ter plekke is het onderzoek al een tijdje afgerond, maar afgelopen maanden hebben de archeologen van RAAP in Zutphen al een groot deel van de objecten geregistreerd. Er zijn honderden musketkogels gevonden, veel aardewerk en ook de skeletten van twee jonge soldaten.

Driedimensionaal

Omdat Rijkswaterstaat veel verzoeken kreeg van mensen die op de vindlocatie wilden komen kijken of de vondsten wilden bewonderen, is nu besloten een 'digimuseum' te maken. "Dat wordt een 3D-omgeving waarin je kunt rondlopen", laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. "Niet alles zal in dit digitale museum te zien zijn, maar een selectie van de meest bijzondere dingen. "
De Stichting Actief Spijk is enthousiast over het digimuseum: "Zo blijft de geschiedenis toch bestaan", zegt Guido Ariessen. "Maar we hopen toch ook nog dat er iets zichtbaars in Spijk komt dat hieraan herinnert. Niet alleen voor het dorp, maar ook voor mensen die geen weet hebben van het digitale museum, zoals toeristen bijvoorbeeld."
Hij denkt aan informatiepanelen met uitleg over de geschiedenis. "Of zoiets als het beeld de Baadster die onlangs bij Herwen is geplaatst die herinnert aan de Romeinse Limes.

Iets zichtbaars

De gemeente Zevenaar laat weten dat de wens om iets zichtbaars te realiseren in Spijk er zeker is. "Maar hoe en wat precies, dat is nog niet te zeggen", laat een woordvoerder weten. "Een deel van de vondsten gaat naar het provinciaal depot en daarna kijken we wat er overblijft wat mogelijk interessant is om in Spijk te laten zien. "De gemeente doet dit in samenwerking met de Heemkundekring Rijnwaarden.
Op 29 juni wordt het digitale museum 'geopend' en gepresenteerd in de Spieker. Inwoners van Spijk zijn daarbij uitgenodigd. Ook andere geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu aanmelden bij Rijkswaterstaat.

Zie ook: