Stedendriehoek / Achterhoek

De Graafschap geeft trainingen aan gevangenen: 'Ik ga aan de slag'

De Graafschap geeft trainingen aan gevangenen.
De Graafschap geeft trainingen aan gevangenen. © REGIO8
ZUTPHEN - De Graafschap geeft sinds enige tijd trainingen aan gevangenen in Zutphen. Doel is de gedetineerden te leren samenwerken en om te gaan met tegenslagen. De betaaldvoetbalclub helpt zo met hun reïntegratie in de maatschappij.
Sjoerd, trainer bij De Graafschap die de gedetineerden training geeft, is erg tevreden over het project. “Vanaf moment één is er saamhorigheid binnen de groep. Uiteindelijk is er iedere training vol getraind en zijn er ook inhoudelijk stappen gemaakt. Zeker de jongens die wat minder ver waren aan het begin van het project hebben grote stappen gemaakt op voetbalgebied", zegt hij tegen mediapartner REGIO8.

Kans op een baan

De gedetineerden zijn blij dat ze kunnen sporten. Bovendien krijgen ze een kans op de arbeidsmarkt, want De Graafschap werkt samen met uitzendbureau Seesing Flex.
“Het leek mij een heel erg leuk project om aan mee te doen, ook sowieso omdat het werkgericht is en ook nog eens aan sport gekoppeld is”, aldus een gedetineerde. “Ze helpen mij bij sollicitaties, een cv maken en het zoeken van werk”, vertelt een andere gedetineerde. “Zo hebben ze twee banen voor mij gevonden. Het zijn dus echt serieuze mensen die hun beloftes nakomen. Dus als het De Graafschap project af is ga ik aan de slag.”

Oefenen tegen de businessclub

De deelnemers krijgen ter afsluiting van het project een certificaat. Bovendien gaan ze een oefenpotje spelen tegen leden van de businessclub van de Doetinchemse voetbalclub. "Dat is dan weer een plek waar je elkaar kan ontmoeten en kan kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn", legt manager Michael Ogubai van De Graafschap uit.
De gevangenis vindt het project voor herhaling vatbaar. "We willen dit twee keer per jaar geven. We merken aan de jongens dat het een groot succes is", vertelt Collin, sportbegeleider binnen de gevangenis.